De Boomkwekerij Leren Leren

Leren Leren

0

‘Goedemorgen Coen, heb jij nog plek voor een stageloper?’ ‘Nou, dat ligt eraan, wat is het voor iemand?’ ‘Nou, deze jongen doet niveau 3, van de  BBL.’

Dat was niet echt het antwoord wat ik zocht, maar goed. Dat lijkt me zoiets als de Middelbare Tuinbouwschool.

‘En wat is het voor jongen dan?’ Ik hoor de leraar aan de andere kant van de lijn nadenken. ‘Euh..het is een jongen van zeventien, hij komt bij jou uit het dorp en hij zoekt een nieuw stage-adres tot het einde van het schooljaar.’

Dat was dus nog steeds geen antwoord op mijn vraag. ‘Weet je wat? Stuur hem maar eens langs, dan kan ik zelf kijken wat voor vlees ik in de kuip krijg.’ En dezelfde middag staat die jongeman op de stoep. Dat is al een goed begin zou ik zeggen. Ik besluit hem maar eens de ‘grand tour’ te geven en we lopen de kas in. Nadat ik in een paar zinnen vertel wat we doen, stelt hij zo voor de vuist weg drie vragen. Hij is alvast aangenomen.

BBL, BOL, niveau 3 of 4, zelfstandig beroepsbeoefenaar, eigenlijk kan ik er niet zoveel mee. Je kunt aan het mbo de richting ‘Surprising Nature’ volgen. Of ‘Mighty Machines’ of  ‘Dynamic Design’. Kan je achtereenvolgens op een kwekerij werken, trekker rijden of leren bloemschikken. Maar het bekt wel lekker. En als je op een feestje zegt dat je verantwoordelijk bent voor de hygiëne op een bedrijf klinkt dat toch veel leuker dan dat je zegt dat je de hele dag onkruid plukt. Of schoonmaakt.

‘Heb jij een lijstje hier met foto’s en plantennamen? Dan kan ik leren hoe die soortjes heten en weet ik ze meteen hoe ik ze moet schrijven. Dat leert voor mij het makkelijkst.’ Kijk! Daar kan ik wat mee. Die gast weet hoe hij moet leren. Daar zou ons onderwijs op gericht moeten zijn. Leerlingen moeten leren leren. Want wat vandaag bijzonder is, is over vijf jaar normaal. En dan is er weer iets anders bijzonder.

‘Ik kan volgende week niet komen werken, want dan moet ik naar school.’ Het is eind maart en die jongens moeten naar school in plaats van in de meest interessante tijd van het jaar keihard mee buffelen op de kwekerij. Wanneer leren die scholen nu eens leren.