Tuin en Landschap Uitgelicht Libertia lift mee op succes siergrassen

  Libertia lift mee op succes siergrassen

  0

  Nu siergrassen zo populair zijn, liften verschillende look-a-likes mee op deze populariteit. Voorbeelden hiervan zijn Carex en Phormium. Maar ook Libertia wordt langzaam maar zeker bekender. Ondanks de iets mindere winterhardheid zijn er nog genoeg mogelijkheden voor deze kleurrijke planten.

  Grassen en grasachtige planten zijn enorm populair. Ze hebben een prachtige textuur en vooral de hogere grassen geven een rustiek beeld. De verschillende grasachtige planten (bamboe, Carex en Phormium) zorgen ook nog eens voor extra kleur. Ook Libertia mag tot deze groep worden gerekend. Libertia behoort tot de Iridaceae (irisfamilie).

  Het geslacht Libertia is vernoemd naar de Belgische botaniste Marie-Anne Libert (1782-1865). Zij was eigenlijk gespecialiseerd in schimmels. Er zijn 16 soorten, het merendeel hiervan is onvoldoende winterhard in ons klimaat. Van nature komt Libertia voor in Australië, Nieuw-Zeeland en Chili. Voor ons klimaat zijn de twee Nieuw-Zeelandse soorten L. ixioides en L. peregrinans het meest interessant.

  Grasachtig en bloeiend
  Alle Libertia hebben een grasachtig uiterlijk. Ze groeien polvormig en de bladeren zijn lang, smal en voelen stevig aan. De bladkleur varieert van (donker)groen bij de meeste soorten tot koperkleurig of geel bij L. ixioides en L. peregrinans. De planten zijn wintergroen. Uiteraard bloeien ze niet met grasachtige halmen, maar met bloemen. Deze verschijnen in opstaande trossen waarin de afzonderlijke bloemen geclusterd openen. Ze lijken het meest op de bloemen van Sisyrynchium en zijn wit tot lichtblauw.

  Dit artikel verder lezen?

  Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij

  Reageer op dit artikel

  avatar