Opinie Coen Dekkers Lief FloraHolland…

Lief FloraHolland…

0

’We’ hebben EénVandaag gehaald. Voor iedereen betrokken bij deze organisatie gewoon klote 
dat deze discussie de landelijke pers haalt. Want het leek zo goed doorgekauwd, deze hele operatie om de tarieven aan te passen. In elke regio minimaal vijf ’regie-bijeenkomsten’ om te komen tot nieuwe tarieven. Zoveel moeite voor het project coöperatie 2020 en dan de prijsverhoging voor de klok nog steeds niet goed uit kunnen leggen. Opmerkelijk.

Lief FloraHolland, met Lucas vos kwam er nieuw vuur, nieuw elan, nieuwe kansen, het borrelde. We werden enthousiast en mochten wat zeggen. En dan komt er verandering. Prima, maar voor veel mensen moeilijk. Enthousiaste kwekers, maar slechte verkopers, die alles willen klokken zijn de dupe. Gelukkig vervalt het gastlidmaatschap en alle moeilijke lidmaatschapsvormen daaromheen in ruil voor een duidelijk systeem: u bent vanaf 2018 lid-aanvoerder of aanvoerder, that’s it. Weg met alle schimmige afspraken of terugbetaalsystemen als de beoogde omzet niet gehaald wordt.

Maar lieverds, ik ben lid, maar laat me voelen dat ik lid ben! Veil mijn producten vóór de gasten. Zorg ervoor dat ik, tegen kostprijs, een fotostudio kan kopen en verkoop diezelfde studio wat duurder aan de gasten. Zorg, tegen kostprijs, voor goede software voor mijn veilingbrieven. Zorg voor mij als lid voor goede statistieken aan wie ik wat verkocht heb. En laat niet-leden die zelf maar verzamelen.

Zorg dat mijn producten in de zoekmachines bij de klanten altijd bovenaan worden getoond. Zorg dat mijn kopers, als ze in Floriday zoeken op Euonymus, eerst mij als lid te zien krijgen. Betaal mij, als lid, dagelijks uit en de losse aanvoerders wekelijks. Laat alleen leden gebruik maken van die geweldige klokvoorverkoop. Geef bij tekorten eerst stapelwagens uit aan leden.

’We’ zijn een nieuw ecosysteem aan het bouwen in de sierteelt. In de natuur is een groep vormen één van de overlevingsstrategieën. De buitenste zijn altijd het meest kwetsbaar. Als je niet echt bij de groep wil horen, prima. Je mag meedoen, maar dan wel in de buitenring.

Fix dat.

Coen Dekkers
Coen Dekkers teelt Euonymus in Sint-Oedenrode. Hij schrijft in zijn blog over alledaagse zaken op en rond zijn bedrijf.

Reageer op dit artikel

avatar