LNV laat klimaatwinst nieuw en opgeknapt bos onderzoeken

  Wat is de klimaatwinst van het aanleggen van nieuw bos, maar ook van het opknappen van bestaand bos? Om een antwoord op die vraag te krijgen, laat het ministerie van LNV pilotprojecten uitvoeren als onderdeel van het Klimaatakkoord.

  Zo zal de Brabantse Populieren Vereniging 10 ha populierenbos op landbouwgrond aanleggen. Doel is om te laten zien dat agroforestry een kansrijk bedrijfsmodel is.

  Daarnaast voeren de Bosgroepen het pilotproject Revitalisering Laagproductief Bos uit, in samenwerking met Staatsbosbeheer, Wageningen Environmental Research, Centrum voor Genetische Bronnen Nederland en Probos. Doel van dit project is om oude bossen met grove den zodanig op te knappen, dat een nieuwe generatie bos zich kan ontwikkelen.

  Dit soort bossen liggen vooral op de Veluwe en in Noord-Brabant. Volgens de Bosgroepen kan opknappen in potentie leiden tot een grote klimaatwinst. Op 20 ha zullen verschillende maatregelen van revitaliseren worden getest.

  LNV financiert projecten

  Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit financieert de pilotprojecten. Afhankelijk van de klimaatwinst die deze opleveren, kunnen de acties komende jaren breed worden uitgerold, aldus de Bosgroepen.

  Boomkwekersvoorman Henk Raaijmakers reageerde onlangs nog sceptisch op het Klimaatakkoord. „Prachtige plannen, maar de ministeries EZK en LNV moeten wel investeren in goed uitgangsmateriaal voor aanplant.”

  Foto: Bosgroepen

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties