‘Loondispensatie leidt niet tot meer banen voor arbeidsgehandicapten’

    De invoering van loondispensatie in de Participatiewet leidt naar verwachting niet tot meer banen voor arbeidsgehandicapten. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in antwoord op vragen van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

    Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt zich sterk voor invoering van loondispensatie in de Participatiewet. Hierbij betaalt de werkgever een salaris onder het minimumloon. De werknemer ontvangt een aanvullende uitkering van de gemeente. Nu ontvangt de werkgever nog subsidie voor een deel van de loonkosten (loonkostensubsidie).

    De staatssecretaris wil er zo aan bijdragen dat op termijn ruim 200.000 mensen met een beperking aan het werk gaan. Uit berekeningen van het CPB blijkt echter dat loondispensatie geringe effecten heeft op de werkgelegenheid. Wel resulteert de maatregel in lastenverlichting voor werkgevers, omdat zij niet meer het verschil tussen minimumloon en cao-loon hoeven te betalen.

    Verheij Integrale groenzorg

    Op 16 april was staatssecretaris Van Ark op bezoek bij Verheij Integrale groenzorg in Sliedrecht. Zij woonde daar een zogeheten loonwaardemeting bij, in het kader van haar plannen om het voor ondernemers makkelijker te maken mensen met een beperking in dienst nemen en te houden.

    Woensdag wordt de berekening van het CPB besproken in de Tweede Kamer.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties