LTO Glaskracht: ’Glastuinbouw voldoet aan verscherpte eis voor CO2-uitstoot’

    De Nederlandse Staat moet de uitstoot van broeikasgassen sneller verminderen. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag vandaag in hoger beroep bepaald. Het hof handhaaft daarmee een uitspraak van de rechtbank, die drie jaar geleden Stichting Urgenda in het gelijk stelde. Volgens het hof is in 2020 een reductie van 25 procent ten opzichte van 1990 noodzakelijk.

    Het hof stelt dat Nederland op basis van het huidige beleid in 2020 een vermindering van maximaal 17 procent zal bereiken. Dat is onder de norm van 25 tot 40 procent die in de klimaatwetenschap en het internationale klimaatbeleid noodzakelijk wordt geacht voor geïndustrialiseerde landen.

    De glastuinbouwsector voldoet aan deze aangescherpte eis, zegt Rob van der Valk, energiespecialist van LTO Glaskracht. „De CO2-doelstelling voor 2020 is 4,6 Mton CO2-uitstoot. Dit is een reductie ten opzichte van 1990 (6,8 Mton) van ruim 32%.”

    Daarbij is het CO2-sectorsysteem van toepassing. Als de CO2-emissie hoger uitkomt dan 4,6 Mton, dan treedt dit systeem in werking en betalen alle ondernemers gezamenlijk de kosten voor CO2-rechten voor de CO2-emissie boven het doel op basis van de EU ETS prijs.

    Momenteel bedraagt de CO2-emissie in de glastuinbouw circa 5,8 Mton. Er wordt een verdere daling verwacht naar 2020, maar of de CO2 emissie ook fysiek is gedaald met 25% ten opzichte van 1990 (5,1 Mton) is nog niet zeker.

    Foto: Shutterstock
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties