Lucas Vos: „We zouden zonder klok kunnen”

Volgens algemeen directeur Lucas Vos zou FloraHolland in de toekomst zonder klok kunnen. Dit zei hij woensdag op BNR Radio.

Vos gaf aan dat de klok steeds onvoorspelbaarder wordt. „Het instrument is heel goed geweest in het verleden toen alles via de klok ging. Nu worden bloemen en planten steeds vaker op een andere manier verhandeld en dan zie je dat de klok onder druk komt te staan. De prijsvorming wordt instabieler.”
Vos maakte daarbij wel een onderscheid tussen de planten- en bloemenklok. 30% van de planten wordt nog maar via de klok verhandeld. „Sommige klanten zeggen al dat de plantenklokken in de toekomst niet meer nodig zijn. Bloemen is meer dagverse handel, er is meer push. Daar heb je de klok nodig of een ander instrument.”

Andere wereld

„Het Dutch Auction System is gemaakt in een tijd dat er meer vraag dan aanbod is. We leven sinds de crisis niet meer in zo’n wereld. Is de klok dan wel het juiste instrument?”, aldus Vos.
De algemeen directeur gaf aan dat de klanten van FloraHolland op ‘ons terrein’ zijn gevestigd en dat het afschaffen van de klok niet betekend dat er minder gebouwen nodig zijn. „Maar er valt wel te besparen op het verkeer tussen de vestigingen.”

Sluiting

Vos sluit overigens niet uit dat er na Bleiswijk een tweede vestiging wordt gesloten in de toekomst. „Een tweede sluiting is denkbaar, ja. Hebben we er al een besluit over genomen? Nee.” Hij voegde er aan toe dat een goede prijsvorming voor kwekers en klanten belangrijker zijn dan kostenbesparing.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij