Duitse herfstverkoop bleef achter

De verkoop van bomkwekerijproducten dit najaar in Duitsland viel niet mee, melden Duitse bronnen.

Duitse boomkwekers toonden zich over het algemeen niet tevreden over de herfstverkoop van 2016. Dat blijkt uit een enquête die Taspo hield onder leden van Bundes deutscher Baumschulen.

 

Volgens Taspo klaagden boomkwekers over te droge omstandigheden om te kunnen rooien Uiteindelijk werden er wel voldoende bomen verkocht maar bleef de prijsvorming achter bij de verwachtingen. Relatief hoge temperaturen zorgde verder voor een achterblijvende verkoop via de detailhandel.

 

 

Meer omzet, lagere prijzen

In de regio Oldenburg spreken kwekers van een hogere omzet maar bij gelijkblijvende of lagere prijzen dan het voorgaande jaar. De verkoop naar tuincentra en particuliere aanlegmarkt doet het daarbij in verhouding beter dan de verkoop naar gemeenten en collega-kwekers.

Over de afzet in het komende voorjaar zijn de kwekers in de regio Oldenburg daarentegen ’voorzichtig optimistisch’.

 

Slechtste herfst sinds jaren

In deelstaat Beieren lijken boomkwekers negatiever. Zij spreken van de slechtste herfst sinds jaren. Door het droge najaar kon er laat worden gestart met rooien en bleef de vraag achter. De Zuid-Duitse kwekers kijken terug op een herfst met slechte prijzen. De prijzen bij de aanbestedingen voor grote projecten worden zelfs desastreus genoemd. Vooral de prijs van rozen staat onder druk.