Meedogenloos sorteren

Ik ben gewaarschuwd. Als je te lang in het licht kijkt, krijg je lasogen. Maar het kan geen kwaad om een minuutje in de hightech-sorteerruimte te spieken.

Vier grote panelen stralen een berg infrarood licht uit. Een paar duizend Watt per paneel, zegt de kweker. Ja, dat is te voelen, wat een warmte ook. Raakt de boel hier in de zomer niet overhit? Daar is natuurlijk aan gedacht, met een ingebouwde koeling.

O kijk, daar komen de eerste planten aan. Alsof ze in een kermisattractie zitten, nemen ze een bochtje naar links, een bochtje naar rechts, en dan draaien ze een rondje om hun as. Even lachen, klik, vijf graden draaien, dan weer lachen, klik, en weer vijf graden verder. Na 360 graden moeten ze dol zijn van al dat gedraai en geflits.

Iedere plant is wel 72 keer op de foto gezet. En nu, wat gaat de kweker met al die foto’s doen? Hij niks, maar de computer wel. Die maakt er supersnel een totaalbeeld van, om daarna in eenzelfde helse tempo te bepalen in welke sortering de plant valt. Hoeveel knoppen zitten er echt op? Hoeveel zijn er al open, hoeveel dicht?

De planten schuiven de ruimte uit, de kas in, en een bepaalde bufferbaan op. Daar wachten ze, strak in het gelid, totdat ze verder mogen gaan naar het eindstation: inpakken in een hoes, de kar op. En dan hup naar de winkel. Gemiddeld gaan er zo 60.000 planten per week weg, vertelt de kweker.

Hij was het handmatig sorteren zat. Want als je dat mensen laat doen, als je hen knoppen laat tellen, dan worden er geheid fouten gemaakt. Je telt bijvoorbeeld dubbel na een stevig weekendje doorzakken, of je ziet voor het weekend het knoppenbos niet meer door al die bomen. Per plant meer dan tien knoppen, en de handel telt erop!

De kweker had daarom al eens camera’s neergezet. Maar ook die telden kennelijk niet helemaal goed, want hun foto’s gingen ter controle nog naar Azië, omdat ze daar beter konden tellen. Maar ook dat ging niet foutloos, vandaar dus de nieuwe sortering. Die telt meedogenloos, exact 98% betrouwbaar.

Afgerond een tien met een griffel, een zoen van de juffrouw, en een nieuwe order van de handel. Want daar tellen alle kwekers toch op, of ze wel of geen hightech inzetten.

Foto: Arno Engels