Brancheopleiding boomkwekerij krijgt steeds meer vorm

De nieuwe brancheopleiding voor de boomkwekerij die na de zomervakantie als pilot van start gaat, krijgt steeds duidelijker vorm. Er is inmiddels meer bekend over onder andere leergangen, aanbieders en financiering.

Het zal gaan om een programma van één jaar op mbo-niveau, met alleen boomteeltgerichte vakken. Deelnemers krijgen dus geen algemeen vormende vakken zoals Nederlands en Engels.

In eerste instantie worden er twee leergangen aangeboden: medewerker boomkwekerij en meewerkend voorman. In de toekomst zal Talentboom waarschijnlijk ook trajecten voor assistent-medewerker boomkwekerij en bedrijfsleider 1 & 2 ontwikkelen.

Vakkennis op peil brengen

„De nieuwe brancheopleiding is vooral bedoeld voor mensen die al in de sector werken, maar nog onvoldoende vakkennis hebben”, aldus Erik van Gijtenbeek van het Zone.college in Zwolle, een van de scholen die mede betrokken zijn bij het ontwikkelen van de opleiding.

„Werkgevers kunnen hun personeel enkele modules of de hele opleiding aanbieden om hun vakkennis op peil te krijgen voor het werk dat ze nu doen, of om hen perspectief te bieden op meer functies binnen het bedrijf of de sector.”

Boomkwekerijmedewerkers aan het planten. (Foto: De Boomkwekerij)
Vacatures vervullen

Door de modulaire opbouw en de korte duur is de opleiding volgens Van Gijtenbeek ook geschikt om nieuwe mensen aan te trekken die nu nog niet in de sector werken. Naar verwachting kan op deze manier een deel van de nog ongeveer 800 openstaande vacatures in de branche worden vervuld.

Als oriëntatie op een baan in de boomkwekerij is met name het eerste blok ‘Kennismaken met de sector’ heel geschikt. Hierin komen onderwerpen zoals cultuurgroepen, kweekmethodes, systematiek en naamgeving van planten en functies in de boomkwekerij aan bod.

Meer weten?

Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 9. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties