’Meer boomkwekers willen arbeidsmigranten op eigen bedrijf’

Vanuit boomkwekers neemt de vraag toe om arbeidsmigranten op eigen terrein te vestigen. Dat zegt onder andere wethouder Nees van Wolfswinkel, wethouder Neder-Betuwe.

In Neder-Betuwe is het voor fruitkwekers en boomkwekers toegestaan om arbeidsmigranten te huisvesten op eigen terrein. Boomkwekers maar vooral veel fruitkwekers hebben hier volgens wethouder Van Wolfswinkel al voorzieningen voor getroffen. De vraag vanuit boomkwekers neemt volgens hem toe. „Zij mogen op eigen terrein woonvoorzieningen treffen, mits ze beantwoorden aan het bouwbesluit.” In Neder Betuwe werken naar schatting 1.200 migranten. Dat aantal verdubbelt in het plukseizoen. De gemeente werkt op dit moment volgens Van Wolfswinkel al aan het faciliteren van huisvesting voor migranten die werken in de industrie, logistiek en bouw.

Ook in de regio Zundert hebben diverse kwekers al ruime ervaring met huisvesting op eigen terrein. Zo heeft Boomkwekerijen Zundert vier jaar geleden bij de bouw van een nieuwe loods hier ook woonruimte voor maximaal zeven arbeidsmigranten gemaakt. „De eisen waren redelijk streng, maar ik begrijp dat wel”, zegt Lisette Domen namens het bedrijf. „Veiligheid is belangrijk. We moesten vooral aan veel brandveiligheidseisen voldoen. Ik zeg wel eens: ik weet zeker dat onze werknemers veiliger slapen dan dat we zelf doen.”

Wat daarbij volgens Domen scheelt is dat de voorzieningen op een verdieping zijn. „Achteraf hadden we de voorzieningen misschien op de begane grond moeten maken, daarvoor zijn de eisen iets minder streng, volgens mij.”
De woonruimte is voor zeven werknemers, maar er slapen er momenteel maar drie. „We hebben een vast clubje Roemenen. Dat gaat zonder problemen, het zijn gewoon onze buren”, zegt Domen.

In Boskoop heeft Van Lint sinds vorig jaar huisvesting van arbeidsmigranten op eigen terrein. Navolging heeft dat in de regio nog niet gevonden maar wethouder Kees van Velzen zegt daarover. „Ik heb meerdere initiatieven langs zien komen, maar dat heeft nog niet geleid tot aanvragen bij de gemeente.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties