Meer mbo-studenten van Helicon kiezen voor boomkwekerij

Het aantal studenten van Helicon MBO Geldermalsen dat kiest voor een boomkwekerij-opleiding ligt dit jaar op 24. Dat zijn er meer dan vorig jaar. „De klas zit vol. Er komt dan ook steeds meer waardering voor het betekenisvolle werk van boomkwekers”, aldus docent Jan van Lavieren.

Van Lavieren merkt tot zijn grote vreugde dat het aantal studenten bij Helicon MBO Geldermalsen dat kiest voor de studierichting boomkwekerij in de lift zit. „De klas zit met 24 leerlingen vol. Als ik dat als graadmeter neem voor de populariteit van het boomkwekerijvak, dan zit dat wel goed.”

Verder zegt hij: „Ik draai al wat langer mee en het hardnekkige beeld van vies en zwaar werk speelt al 20 jaar niet meer. De ontwikkelingen gaan ontzettend snel. Op dit moment wordt er gewerkt en geëxperimenteerd met gps-technieken. Er zijn in Opheusden boomkwekerijen die zelfrijdende machines testen. Daarnaast doen drones hun intrede in het werkveld.”

Omdat de boomkwekerijsector gebruik maakt van de nieuwste technieken gaat Helicon MBO Geldermalsen in de toekomst meer samenwerken met techniekopleidingen in het kader van precisielandbouw. „Vooralsnog is het toekomstmuziek, maar we zijn al wel in gesprek met een technische school hierover”, aldus Van Lavieren.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties