’Met alleen groene middelen ga je het niet redden’

Het aantal groene middelen met een toelating neemt toe de laatste jaren. Maar niet zo hard als vijf jaar geleden nog werd voorspeld en waar de Green Deal Gewasbescherming een boost aan moest geven. In gesprek met Jolanda Wijsmuller, verantwoordelijke voor de groene middelen bij Bayer Nederland.

Het aantal middelen neemt toe. Er zijn inmiddels ongeveer 170 actieve stoffen van biologische herkomst geregistreerd in Europa. En het aantal middelen groeit. „Dat is gunstig”, aldus Jolanda Wijsmuller. „En er liggen momenteel nog zestig nieuwe actieve stoffen in de EU in aanvraag, tweederde daarvan zijn groene stoffen. Maar het toelatingsbeleid is tijdrovend. Als je nu een toelating wil aanvragen, kan deze in Nederland pas in 2025-2026 worden behandeld.”

Kunnen we in 2030 zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen? „De vraag is of het haalbaar is chemievrij te kweken, door weerbare planten te kweken met behulp van biostimulanten en groene middelen. Dat denk ik niet. Planten zijn wat dat betreft net als mensen. Wij kunnen gezond eten, voldoende bewegen en alles doen om onszelf sterk en weerbaar te houden, maar ook dan kunnen we nog steeds een keer ziek worden.”

Lees het artikel nu in ons digitale magazine via mijnboomkwekerij.nl of in De Boomkwekerij 23.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties