Milieukeur reikt 53ste certificaat uit in boomkwekerij

Boomkwekerij Denissen heeft op de beurs GrootGroenPlus in Zundert een Milieukeurcertificaat ontvangen. Op zich niets bijzonders, er zijn er in de boomkwekerij nu 53.

Toch gaf de uitreiking aanleiding voor een speciaal moment op de beurs. Niet alleen omdat de boomkwekerij er zakelijk mee op vooruit hoopt te gaan, ook omdat het laat zien dat de belangstelling onder boomkwekers voor dit keurmerk nog niet is verdwenen.

„Er is geen sprake van een leegloop”, legt Wim Uljee van SMK uit. Wel bevestigt hij dat er onrust is onder kwekers en handelaren over de groei van het aantal keurmerken. Op GrootGroenPlus timmert bijvoorbeeld Groenkeur actief aan de weg. Ook LTO zou volgens Uljee niet blij zijn met de situatie dat het wat onoverzichtelijk dreigt te worden in het aanbod keurmerken.

Milieukeur heeft nu 53 certificaathouders in de boomkwekerij. En doet zijn best om het tot waarde te brengen voor de aangeslotenen. Zo komt er eind van het jaar een website gericht op het buitenland met uitleg over het keurmerk. En, benadrukt Uljee eufemistisch, het zou mooi zijn als de overheid er ook meer mee zou doen.”

Rijp
Jurgen Denissen van Boomkwekerij Denissen glundert na de uitreiking van het certificaat. Een eerste aanvraag is dankzij dit feit al ingevuld. Tien jaar terug was de kwekerij ook al eens aangesloten bij Milieukeur, maar dat loonde toen nog niet. Nu is de tijd rijp om het weer te proberen, denkt Jurgen Denissen, want hij merkt dat duurzaamheid in de belangstelling staat en meer en meer wordt gevraagd. Door een klant als Intratuin bijvoorbeeld.

Maar behalve onderscheidend vermogen in de markt ziet Jurgen Denissen meer voordelen. Zo zegt hij veel te hebben geleerd van het proces het certificaat te verkrijgen. En, ook niet onbelangrijk, het bedrijf voldoet nu in één klap weer aan alle wettelijke voorschriften.

Jurgen Denissen (tweede van links) krijgt het milieukeurcertificaat uit handen van Wim Uljee van SMK.