Miljoenen dollars om schadelijk insect uit te roeien

  Het Amerikaanse landbouwministerie steekt miljoenen dollars in het uitroeien van een Aziatisch insect dat boomkwekerij- en fruitgewassen bedreigt.

  Het gaat om Lycorma delicatula, internationaal de spotted lanternfly (gevlekte lantaarnvlieg) genoemd. Het insect komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit China, maar is volgens Europese fytodienst EPPO inmiddels invasief in Zuid-Korea.

  In 2014 dook het insect voor het eerst in Amerika op, in Pennsylvania. Afgelopen jaar heeft het insect zich zo snel kunnen verspreiden, dat het nu gewassen ter waarde van €15 miljard dreigt te vernietigen, zo meldt Nursery Management. Het ministerie USDA heeft omgerekend €14 miljoen uitgetrokken om het insect uit te roeien.

  De dreiging geldt voor diverse agrarische gewassen, maar met name voor fruitbomen (Malus, Prunus en Pyrus) en sier- en bosbomen (Acer, Betula, Cornus, Juglans, Hibiscus, Liriodendron, Pinus, Populus, Quercus, Robinia, Salix, Syringa en Tetradium).

  In Zuid-Korea blijkt het insect twee andere favoriete waardplanten te hebben: Vitis vinifera (druif) en Ailanthus altissima (hemelboom, die mogelijk in 2019 in de EU wordt verboden omdat die invasief is).

  Geadviseerd voor quarantaine-status EU

  Een groot deel van alle waardplanten groeit in de EPPO-regio (Europa en mediterrane landen). De gevlekte lantaarnvlieg is vooralsnog niet aangetroffen in de regio, maar staat nu wel op de EPPO A1-lijst. Dat betekent dat Brussel is geadviseerd het insect als quarantaine-organisme te betitelen.

  Het insect kan bomen verwoesten doordat het, met grote populaties tegelijk, honingdauw en roetdauw afscheidt. In Pennsylvania wordt het eistadium bestreden: kwekers en bewoners zijn opgeroepen om de eitjes van bomen te schrapen en in zakken af te voeren.

  Foto: USDA

   

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Geertje van der Krogt
  4 jaren geleden

  Wat is de natuurlijke vijand van dit beest in zijn originele habitat?