Miljoenen nodig voor Duits schadefonds q-organismen

De Duitse boomkwekerij heeft de Duitse politiek een schadefonds voorgesteld dat bedrijfsschade door quarantaine-organismen moet dekken.

Het fonds is bedoeld om bedrijven die gedupeerd raken door de vondst of uitbraak van een q-organisme, te redden van een economische ondergang, meldt boomkwekersbond BdB.

Volgens de BdB moet het fonds gevuld worden met meer dan €50 miljoen, opgehoest door zowel het bedrijfsleven als de federale Duitse overheid. Het is nog niet duidelijk of de Duitse overheid zal bijspringen. De Nederlandse overheid doet dat in elk geval niet bij schade door Xylella.

Het fonds is voorgesteld bij de landbouwcommissie van de Bundestag, het Duitse parlement. Tegelijk zijn planten van Picea abies overhandigd, in Duitsland de Boom van het Jaar 2017.

’Gevaar insleep groter dan ooit’

BdB-voorzitter Helmut Selders benadrukte in de Bundestag het gevaar van q-organismen. „Het gevaar van insleep in Duitsland door handel en toeristen is groter dan ooit. Vorig jaar kwam Xylella ons land in door een toerist en een plant als souvenir.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties