Vakblad voor de Bloemisterij Corona ’Minder collega’s zien, hoort er gewoon even bij’

  ’Minder collega’s zien, hoort er gewoon even bij’

  0

  Met mondkapjes op bedrukt met hortensiabloemen en met inachtneming van de RIVM-eisen heeft hortensiakweker Tom van de Berg op 18 september de landelijke hortensiadag bezocht van Glastuinbouw Nederland en de FPC van Royal FloraHolland. Hij had er niet per se een ander gevoel bij dan in andere jaren. Dat hij door de coronacrisis minder collega’s ziet en spreekt mede door afgelaste bijeenkomsten en beurzen, neemt hij gewoon voor lief. „Het hoort er gewoon even bij.”

  Foto: Michel Verbeek, productmanager hydrangea & boomkwekerij Royal FloraHolland

  Op de bijeenkomst ging een presentatie over trips setosus in hortensia. Van den Berg heeft er nog nooit last van gehad, terwijl het een hardnekkige plaag kan zijn als hij sommige collega’s moet geloven. Sowieso heeft Van den Berg weinig last van een hoge ziekten- en plagendruk op zijn bedrijf, zelfs helemaal niet op zijn containervelden.

  Verder kwam aan de orde het marktbeeld 2020. Dat is uiteraard niet vergelijkbaar met welk jaar dan ook vanwege corona. Ook een wisselend beeld per ondernemer wat betreft de mate van weggegooide planten en aanpassingen in opgezette aantallen. Gelukkig draaiden de prijzen van veel sierteeltgewassen relatief vrij snel weer bij, zodat hortensiatelers met veelal meerdere seizoensgebonden teelten nog een redelijk tot soms een goed jaar hebben gedraaid.

  Volgende week in het Vakblad een uitgebreidere ’vakgeluid’ met Tom van den Berg en later een artikel over het onderzoek van trips setosus in hortensia.

  Peter van Leth
  Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

  Reageer op dit artikel

  avatar