Minister wil uitzondering op werkvergunning voor Oekraïners

Oekraïners die naar Nederland zijn gevlucht en hier op termijn willen werken, worden uitgezonderd van de tewerkstellingsvergunning als het aan het kabinet ligt. Dit meldt het ANP.

Werkgevers moeten nu nog zo’n werkvergunning met strenge arbeidsmarkttoets aanvragen voor werknemers buiten de Europese Economische Ruimte (EER). Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) wil de wet aanpassen zodat dit tijdelijk niet nodig is.

Voor zo’n arbeidsmarkttoets moet een werkgever eerst zoeken naar geschikte kandidaten binnen de EER. Pas als dat nergens toe leidt, wordt een vergunning gegeven. Die arbeidsmarkttoets ’zou je niet halen als je van buiten de EU komt’, geeft Van Gennip aan. „Dus moeten we zorgen dat we een uitzondering voor mensen uit Oekraïne gaan maken, zodat zij die tewerkstellingsvergunning tijdelijk niet nodig hebben.”

Tijd en rust gunnen

Volgens de bewindsvrouw zijn er nog ’verschillende richtingen’ om dit voor elkaar te krijgen. Ze acht het wel nodig de wet met een spoedprocedure aan te passen. Overigens wil het kabinet Oekraïners eerst tijd en rust gunnen na hun vlucht voor het oorlogsgeweld. Maar op termijn is het belangrijk dat de vluchtelingen de kans krijgen mee te draaien met de samenleving, aldus Van Gennip. Uitzendbureaus geven al aan de extra handen goed te kunnen gebruiken op de krappe Nederlandse arbeidsmarkt.

guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
binance ანგარიშის შექმნა

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

binance anmälningsbonus
7 maanden geleden

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.