Mist rond handelsrelatie met VK trekt langzaam op

Langzamerhand wordt duidelijk hoe de handel in bloemen en planten naar het VK gaat plaatsvinden. „Business as usual is geen optie.” Fytosanitaire certificaten, administratieve rompslomp, inspecties en vertragingen komen in plaats van vrijhandel.

De overgangsperiode in de handelsrelatie tussen de Europese Unie die na brexit van kracht was, loopt aan het eind van dit jaar op zijn eind. Het is niet duidelijk of er voor het eind van het jaar een handelsdeal ligt tussen het VK en de EU. Toch komt er meer duidelijkheid over de toekomstige relatie tussen beide. Op 1 januari a.s. verandert er veel in de handelsrelatie tussen beide mogendheden. Een van de dingen die veranderen is dat het VK voor bloemen en planten die van de EU naar het VK geëxporteerd worden fytosanitaire certificaten eist. Alle paspoortplichtige planten bestemd voor het VK vanaf 1 januari en EU-snijbloemen met bestemming het VK moeten vanaf 1 april 2021 fytosanitair gekeurd worden in EU-landen.

Voor planten of plantaardige producten is ook een Brits plantenpaspoort nodig als de producten na aankomst in het VK verder worden verhandeld. Naast de verplichte fytosanitaire inspecties en Britse plantenpaspoorten verandert er nog meer. Importheffing bijvoorbeeld voor EU-bloemen bij een no-deal, en niet voor bloemen uit bijvoorbeeld Colombia. En exporteurs moeten vanaf 1 januari minstens vier uur voor invoering van bloemen en planten hiervan melding maken bij de Britse douane.

Het omslagartikel van Bloemisterij nr 50 gaat over alle veranderingen die aanstaande zijn voor de handel richting het VK. Online is het (na inlog) te lezen via deze link

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties