De Boomkwekerij Mogelijk illegaal gebruik van bestrijdingsmiddelen door particulieren bij buxusmotbestrijding

  Mogelijk illegaal gebruik van bestrijdingsmiddelen door particulieren bij buxusmotbestrijding

  1

  In mezen, verzameld in stedelijk gebied waar buxusmotten zijn bestreden, zijn 14 verschillende pesticiden gevonden.  Geen van deze middelen is voor particulieren toegelaten. Dit wijst op mogelijk illegaal gebruik. De onderzoekers kunnen geen uitspraak doen of jonge mezen zijn overleden door het middelengebruik. Dit blijkt uit verkennend onderzoek van CLM Onderzoek en Advies.

  Aanleiding voor het onderzoek was de vondst van dode jonge mezen in wijken waar de rupsen van de buxusmot bestreden worden. In stedelijk gebied zijn 11 pesticiden gevonden (waarvan acht insecticiden), terwijl in het bosgebied vier stoffen zijn gevonden (waarvan één insecticide). Dit wijst erop dat in stedelijk gebied bestrijding tegen insecten heeft plaatsgevonden.
  Dode jonge mezen zijn verzameld in vijf steden in Noord-Brabant, Gelderland en Zuid-Holland via een oproep van het programma Vroege Vogels. Als referentie zijn vijf dode jonge koolmezen verzameld uit een bosgebied bij Arnhem, waar geen buxusmotbestrijding heeft plaatsgevonden.

  Verboden middelen

  Alle pesticiden die zijn gevonden in jonge dode mezen zijn niet toegelaten voor particulieren om tegen buxusmot te gebruiken. Hoveniers en gemeentelijke groenbeheerders mogen deze stoffen ook niet gebruiken. Agrariërs mogen een deel van die stoffen wel gebruiken, maar omdat mezen een heel beperkt gebied hebben waar ze voedsel zoeken als ze jongen hebben (circa 3.000 m2) en de monsters uit de stad komen, is het onwaarschijnlijk dat deze stoffen uit de landbouw komen. Daarom is het volgens de onderzoeker meest waarschijnlijk dat particulieren illegaal middelen gebruiken tegen insecten, in dit geval waarschijnlijk buxusmotrupsen.

  Lage concentraties

  De onderzoekers kunnen geen uitspraak doen over de mogelijke dood van jonge mezen in relatie tot buxusmotbestrijding met (chemische) bestrijdingsmiddelen. Gevonden concentraties zijn relatief laag, maar toxiciteitstudies betreffen andere vogelsoorten en niet jonge mezen. Bovendien kunnen sommige stoffen effect hebben op de vruchtbaarheid en overleving van jongen.

  Mezen eten buxusmotrupsen

  Buxusmotrupsen moeten wel door mezen worden gegeten, anders kunnen ze niet in de jonge mezen terecht komen. Uit voedselproeven op het Nederland Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) blijkt dat koolmezen inderdaad buxusmotrupsen eten en dat de rupsen ook door de mezen uit takjes buxus worden gehaald.

  Lees hier het hele rapport van CLM Onderzoek en Advies.

  Ron Barendse
  Ron Barendse is sinds 2009 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij schrijft onder andere over markt & afzet en personeel & organisatie.

  1
  Reageer op dit artikel

  avatar
  1 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  1 Comment authors
  Addy Verwijs Recent comment authors
  nieuwste oudste meest gestemd
  Addy Verwijs
  Gast
  Addy Verwijs

  Ongeveer 10 jaar geleden ontdekte ik s’morgens vroeg een klein vraat plekje in een buxus bol. Dat vond ik vreemd, omdat de sappen van een buxusplant bijna net zo giftig zijn als die van een taxus, iets dat bijna niemand weet. Ik heb de rups die dat veroorzaakte en het vlindertje dat ook in die buxus zat gevangen en opgestuurd naar toen nog de plantenziekte kundige dienst in Wageningen, met de mededeling dat dit een vreemd insekt was en dat wij de buxusplanten op onze kwekerij nooit hoefde te bespuiten met pestciden. Maar na weken van wachten en nog eens… Lees verder »