Monsanto verliest Roundup-rechtszaak van kankerpatiënt

  Een Amerikaanse jury heeft chemiebedrijf Monsanto veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding (zo’n €34 miljoen) aan een terminaal zieke terreinknecht, die kanker gekregen zou hebben door Roundup-gebruik. Ook krijgt het bedrijf een boete van ruim €250 miljoen.

  De Amerikaanse jury oordeelde dat Monsanto verantwoordelijk is voor de zeldzame vorm van lymfeklierkanker die de Californische terreinknecht Dewayne Lee Johnson heeft getroffen en stelt dat het megabedrijf wist – of had moeten weten – dat Roundup gevaarlijk is.

  De jury kwam tot haar oordeel op basis van interne e-mails van Monsanto die de advocaten van Johnson in hun bezit hadden, schrijft The Guardian. Daaruit zou blijken dat het bedrijf herhaaldelijk waarschuwingen van deskundigen in de wind sloeg en wetenschappelijke onderzoeken probeerde te beïnvloeden zodat het gebruik van Roundup verder aangemoedigd werd.

  Hoger beroep
  Monsanto wees tijdens de rechtszaak op de vele onderzoeken die concludeerden dat glyfosaat niet kankerverwekkend is, maar de jury ging daar niet in mee. De zaak is echter nog allerminst voorbij, want Monsanto heeft direct laten weten in hoger beroep te gaan. De uitslag daarvan zal Johnson waarschijnlijk niet meer meemaken.

  Johnson (46) werkte sinds 2012 als terreinknecht op een school. Volgens zijn getuigenis moest hij daarbij zo’n dertig keer per jaar Roundup sproeien, soms gedurende meerdere uren per dag.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties