Monumenten en bomen

We gaan het hebben over autochtone bomen en struiken. Niet in de genenbank in de polder, ook niet in een hutje op de hei of bij hakhout op de Veluwe, maar op een onwaarschijnlijke plek. Hartje stad in het midden van het land.

De locatie van het gesprek heeft zo wel zijn voordelen, want de intercity brengt me tot in hartje stad. Met de laptop op schoot gaat het werk over de rails door, er is ook best goed wifi om teksten online te zetten. Vanuit het wereldstation zoals de NS het noemt, zou het maar een stukje lopen zijn naar de afgesproken locatie.

Maar het is er een doolhof van winkelstraten en oude steegjes. Na enig zoeken is de locatie uiteindelijk gevonden. Het blijkt een heel oud pand te zijn dat alleen te voet of met de fiets toegankelijk is. Ben ik hier wel goed om met een onderzoeker te praten over soorten die oorspronkelijk thuishoren in het bos en de natuur? Kennelijk wel, het staat op de deurbel.

Honderden jaren oud is het pand waarin de onderzoeker woont en werkt. Veel is nog authentiek, zoals de balken van het plafond, haarden, nissen, trappetjes omhoog en omlaag. Niemand wilde vroeger zulke panden in de binnenstad hebben, of ze gingen voor een gulden naar de koper met een opknapplicht erbij.

De onderzoeker, tevens adviseur en bioloog, houdt wel van monumenten en authenticiteit. Aha, daar is de link met het bos en de natuur. Behouden wat cultuurhistorische of landschappelijke waarde heeft.

Nog geen 3% autochtoon

Oerbossen heeft Nederland niet meer, wel topbossen zoals de expert ze noemt. Die herbergen een schat aan biodiversiteit, een boel van de flora en fauna des lands. Maar nog geen 3% van Nederland is autochtoon. Dat is niet veel hè.

Doet Nederland genoeg om dat te behouden? Van alles volgens de expert, en met de beste bedoelingen, maar dan komen er ’maren’. Maar er is geen opleiding voor echte bomen. Maar er is geen aandacht voor bomen in beheersplannen van topbossen. Maar de boer ernaast die subsidie krijgt, zaait er een pretpakket aan kruiden mee. Zegt de expert.

Hij noemt het autochtoon, hij noemt het wild. In Nederland heet het ook wel oorspronkelijk inheems, in Duitsland gebiedseigen. Ingewikkeld hè, zo erkent zelfs de expert. Het gaat om monumenten en die laat hij zo graag staan. Uh, zet een blauwe stip op zo’n boom? ’Dan wordt die toch nog omgehakt.’

Hmm, even laten bezinken in de intercity. Waar ligt dat wereldstation ook alweer?

Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties