MPS draagt bij aan de ontwikkeling medewerkers Xclusive

Met trots kunnen wij u mededelen dat Xclusive Uganda in bezit is van de status ‘MPS Quality’. In Uganda produceren wij stek en geen eindproduct met een mooie hoes vol logootjes. Onze lokale medewerkers kennen MPS dan ook niet als een keurmerk, maar ervaren het meer als een stuk beleid.

Wij gebruiken MPS dan ook echt als een handboek voor het maken van protocollen om al onze mensen en processen in het gareel te houden. Zeker in een ontwikkelingsland vergt dit extra aandacht; zeker als je ook nog eens een groot aantal mensen in dienst hebt.

Wij hebben op het moment dagelijks 700 lokale werknemers in dienst waarvan een groot gedeelte niet of amper naar school is geweest. Dat houdt in dat jij als werkgever ook verantwoordelijk bent voor educatie. We spenderen dan ook erg veel tijd en geld aan trainingen over onderwerpen als HIV, borstvoeding, persoonlijk hygiëne, family planning, malaria en ga zo maar door. De Health and Safety-module van MPS biedt ons daarbij veel houvast.

Ook draagt MPS bij aan het training over de salarisstrook. Wat is nu pensioen? En waarom betaal ik belasting? Hoe spaar ik via een bankrekening? En vergeet niet de MPS-training over de rechten van de werknemer en werkgever;. belangrijk omdat het uitbuiting voorkomt. Daarin hebben wij als Nederlandse ondernemers in ontwikkelingslanden echt een voorbeeldfunctie.

Daarnaast ondernemen we in een cultuur waar normen en waarden nogal afwijken van onze Westerse maatstaven. Te denken aan huishoudelijk geweld, omgang met het milieu, tribalisme, seksuele intimidatie en discriminatie van de vrouw. Ook hier is MPS weer een duwtje in de rug als het gaat om opstellen van de bedrijfsethiek die we bij Xclusive volgen.

Wij zijn in ieder geval erg blij met het inzicht dat we middels MPS hebben gekregen. Samen maken we ieder jaar weer stappen, en dat geeft energie. Daarin alle eer aan onze Lydia die hier al een paar jaar fulltime mee bezig is. Naast een erkenning van de ‘westerse wereld’ geeft MPS vooral een boost aan de ontwikkeling van onze mensen, het bedrijf en haar omgeving. En daar doen we het voor.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties