De Boomkwekerij NVWA: ’Houd je aan Brits importverbod Castanea’

NVWA: ’Houd je aan Brits importverbod Castanea’

0

De NVWA waarschuwt bedrijven dat ze zich moeten houden aan het Britse importverbod van Castanea. Anders treedt de NVWA handhavend op.

Sinds eind 2013 is het verboden om plantmateriaal van Castanea naar het Verenigd Koninkrijk te exporteren. De NVWA ontving echter signalen vanuit het VK dat er, ondanks het verbod, toch kastanjebomen vanuit Nederland naar het VK zijn verstuurd. De NVWA onderzoekt dit nog en zal indien nodig handhavend optreden.

Het VK voerde het verbod in vanwege de kastanjeschimmel (Cryphonectria parasitica). Volgens de NVWA geldt het verbod echter ook vanwege de kastanjegalwesp (Dryocosmus kuriphilus). Het VK is beschermd gebied (Zona Protecta, ZP) voor deze ziekten, evenals Tsjechië, Ierland en Zweden.

Extra ZP-code niet mogelijk
Voor export van Castanea naar deze landen is een extra ZP-code nodig op het plantenpaspoort. Nederlandse bedrijven kunnen deze code echter niet laten bijschrijven op het paspoort, omdat Nederland volgens internationale normen niet vrij is van de kastanjeschimmel en de kastanjegalwesp.

In Nederland is de kastanjeschimmel incidenteel in het verleden aangetroffen. De kastanjegalwesp is in 2010 gevonden in Boskoop, in Castanea die uit Italië was gehaald. Dat leidde toen tot een bufferzone in Boskoop die inmiddels weer is opgeheven.