Na Brexit ook extra controle op verpakkingshout

De NVWA maakt zich zorgen over exporteurs op het Verenigd Koninkrijk die nooit eerder zaken hebben gedaan in een land buiten de EU. Ook zijn er zorgen over verpakkingshout.

Tegenover VNO-NCW legt Thorwald Geuze van de NVWA de twee zorgen uit na de Brexit: dus als het VK uit de EU stapt en daarmee een derde land wordt.

Exporteurs die geen ervaring hebben met export naar een derde land, weten volgens Geuze nog niet goed waarmee ze na de Brexit te maken krijgen. „Het is straks niet meer zo: ik laad even mijn goederen in de auto en rijd ermee naar Engeland. Dan zijn daar fytosanitaire controles nodig.”

Opnieuw controle verpakkingshout

Volgens Geuze letten exporteurs ook nog niet goed op het gebruik van verpakkingshout. Dat moet nu al aan EU-eisen voldoen. „Als houten pallets na de Brexit uit de EU moeten, moeten die weer opnieuw worden gecontroleerd.”

Daarvoor moet al het hout behandeld en gemarkeerd worden. Controle hierop is steekproefsgewijs. „Klopt het niet, dan moeten pallets alsnog worden behandeld en gemarkeerd. En dan moet je producten ompakken of overpakken”, aldus Geuze. „Dit is allemaal erg duur en zorgt voor logistiek oponthoud.”

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties