Hortipoint Natuurorganisaties gaan aanbod Groene academie uitbreiden

  Natuurorganisaties gaan aanbod Groene academie uitbreiden

  0

  Natuurorganisaties zoals Landschap Noord-Holland, IVN en Staatsbosbeheer gaan het aanbod van de website degroeneacademie.nl uitbreiden. Zij doen dit omdat natuurvrijwilligers meer kennis van flora en fauna willen opdoen. Dit blijkt uit onderzoek onder natuurvrijwilligers in Noord-Holland.

  Uit onderzoek van kennisinstituut Movisie onder 1.000 natuurvrijwilligers in Noord-Holland blijkt dat zij zeer tevreden zijn over hun werk (cijfer 8) en ook erg gemotiveerd (cijfer 8,1). Wél heeft een aanzienlijk deel behoefte aan meer kennis van de natuur: 39% wil graag een training of cursus volgen om planten of dieren (beter) te kunnen herkennen en 38% wil graag meer weten van natuurbeheer en natuursystemen. 20% van de respondenten wil bovendien graag een training volgen over het gebruik van machines en gereedschappen.

  De Groene academie uitbreiden

  Het laagste cijfer (6,9) dat door de vrijwilligers werd gegeven was voor de mogelijkheden voor training en scholing. Daarom grijpen de betrokken natuurorganisaties deze uitkomst aan om het aanbod van www.degroeneacademie.nl uit te breiden. De Groene academie is een centraal loket waar vraag en aanbod van opleidingen en vrijwilligerswerk in natuur en landschap samenkomen. Op de website is allerhande informatie te vinden over natuur, landschap en cultuur in zowel Noord-Holland als Noord-Brabant. Doel van het platform is om deze kennis bij mensen te ontwikkelen en te vergroten.

  Het tevredenheidsonderzoek bij natuurvrijwilligers is uitgevoerd in opdracht van Landschap Noord-Holland, Goois Natuurreservaat, IVN Noord-Holland, PWN, Staatsbosbeheer, Waternet en het Amsterdamse bos. Zij werken alle samen in het platform de Groene academie, dat ook ondersteuning krijgt van de provincie Noord-Holland, via het programma ’Betrekken bij Groen’.

  Werk van 504 fulltime beroepskrachten

  In totaal zijn in Noord-Holland ruim 14.000 vrijwilligers werkzaam in de natuur. Ze zijn actief betrokken bij beheer, educatie, monitoring of bescherming van natuur en landschap. Samen verzetten zij het werk van ruim 504 fulltime beroepskrachten.

  Ook op zaterdag 4 november zullen weer heel wat vrijwilligers in de natuur aan de slag gaan. Op die dag vindt de Landelijke Natuurwerkdag plaats.

   

  Reageer op dit artikel

  avatar