Nederland twee dagen lang gastheer Klimaattop

    Twee dagen lang vindt een internationale klimaattop plaats in Den Haag, de Climate Adaptation Summit. Deze online klimaattop is gericht op het vinden van oplossingen om ons aan te passen aan de effecten van klimaatverandering, zoals extreme buien, droogte, hitte en een stijgende zeespiegel. 

    Doel van de klimaattop is meer aandacht voor de nu al duidelijk merkbare gevolgen van het veranderende klimaat en de noodzaak om mee te veranderen. Minister Cora van Nieuwenhuizen: „De gevolgen van klimaatverandering zijn groeiend, ingrijpend en overal in de wereld merkbaar; periodes van extreme droogte, piekbuien en een stijgende zeespiegel. We moeten nu echt in actie komen.”

    Van Nieuwenhuizen verzorgde de aftrap van de klimaattop voor een scherm waarop vele wereldleiders mee konden kijken. „Ik ben trots dat ons land deze Climate Adaptation Summit organiseert. We laten de wereld zien wat wij doen aan sterkere kustbescherming en klimaatbestendige infrastructuur. En we leren van andere landen. Zo worden wereldwijd levens gered, economieën versterkt en onze leefomgeving beter beschermd.”

    Kosten gemeenten

    Om het Klimaatakkoord in Nederland te kunnen uitvoeren, hebben gemeenten aanvullende middelen nodig. In een advies van de Raad voor het Openbaar Bestuur staat dat deze uitvoeringslasten voor gemeenten neerkomen op circa €600 miljoen per jaar. Bij hun instemming met het Klimaatakkoord hebben gemeenten als voorwaarde gesteld dat er een vergoeding moet komen voor de uitvoeringslasten.

    Concrete maatregelen

    Ook is er tijdens de top aandacht voor concrete maatregelen zoals meer groene daken voor verkoeling en wateropvang, vergroening van de omgeving om hittestress tegen te gaan. Met name steden staan voor een grote opgave om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam overhandigde daarom – virtueel – het rapport ‘1000 cities act now’ waarin staat hoe de steden klimaatadaptatie versneld gaan aanpakken.

    Aboutabel klimaattop
    Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam presenteert het rapport ‘1000 cities act now’.

    Rond de klimaattop worden diverse evenementen georganiseerd. Zo heeft Groningen een uitgebreid programma opgezet rond klimaatadaptatie. Rotterdam nam het voortouw in een programma waaraan burgemeesters van diverse steden wereldwijd deelnamen.

    De NOS wijdde een speciale uitzending aan de klimaattop. Deze is hier terug te kijken.

    guest
    1 Reactie
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    m.lensink
    m.lensink
    3 jaren geleden

    alleen moet je niet propageren kunst mest in Azië te gebruiken.
    Deze laten veel ballast stoffen achter in de bodem en zouten.
    dragen niet bij aan het organisch stof gehalte van de bodem, zoals compost en organische mestkorrels