Nederland verliest zaak bij EU-hof, fiscale tegenvaller voor bedrijven

    Nederland heeft een zaak voor het Europese Hof van Justitie over aftrekbare rente van leningen tussen moeder- en dochterbedrijven verloren. Het Hof deed vandaag uitspraak en oordeelde dat de voordelige regeling in strijd is met EU-regels. Daardoor krijgen volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW naar schatting elfduizend Nederlandse middelgrote bedrijven te maken met een fiscale tegenvaller. Daaronder kunnen zich eveneens glastuinbouwconcerns bevinden.

    Foto: Shutterstock

    De voordelige fiscale regeling geldt alleen voor bedrijven in Nederland en hun dochters in Nederland, niet voor hun buitenlandse dochter- en zusterbedrijven. Dat is volgens het oordeel van het Hof discriminatie en in strijd met de regels voor vrije vestiging in de EU.

    Met de uitspraak van het Hof mogen internationaal opererende bedrijven – dus de ‘gediscrimineerde bedrijven’ – met terugwerkende kracht aanspraak maken op de renteaftrek. Dat zou de schatkist €400 miljoen kosten. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft daarom al een spoedreparatiewet in de steigers staan, waarmee hij de hele regeling wil schrappen. Daardoor krijgen volgens VNO-NCW echter zo’n elfduizend bedrijven te maken met een fiscale tegenvaller.

    Fiscale eenheid
    Het grote voordeel van de door het Hof afgekeurde regeling was volgens VNO-NCW dat meerdere bedrijven in een groep als één fiscale eenheid werden gezien door de fiscus. Dat scheelt volgens de werkgeversorganisatie veel administratieve rompslomp. VNO-NCW en MKB-Nederland benadrukken dat de door Snel voorgestelde reparatie zo min mogelijk bedrijven moet raken en dat hogere administratieve lasten voor bedrijven moeten worden voorkomen. De ondernemingsorganisaties dringen erop aan dat er zo spoedig mogelijk een nieuwe concernregeling komt ter vervanging van het oude systeem en de tussentijdse spoedreparatie.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties