Nederlandse douane alert op mysterieuze zaadpakketjes

  De Verenigde Staten zijn al enige tijd in de ban van mysterieuze postpakketjes met zaad die vanuit China worden verstuurd. In antwoord op vragen van Platform Stop Invasieve Exoten zegt de douane in Nederland hier alert op te zijn.

  In minstens 27 staten in de VS zijn gevallen geregistreerd van postpakketjes uit China die plantenzaden bevatten. De pakketjes worden naar willekeurige adressen verstuurd. Niet duidelijk is om wat voor zaad het gaat. Ook in Canada, Australië en Europa duiken de pakketjes op.

  De inhoud van een pakketje met zaad uit China zoals die in de VS op grote schaal worden verstuurd. (Foto: Animal and Plant Health Inspection Service, APHIS)
  Nederland

  Een oproep via Twitter of iets dergelijks ook in Nederland gebeurt, leverde in ieder geval één reactie op. Volgens nieuwssite Betuwe.nieuws.nl zou in het Gelderse Elst een inwoonster een pakketje met plantenzaden hebben ontvangen. Aangezien ze niets had besteld, heeft ze het pakketje retour gestuurd.

  Reuzenberenklauw

  Onduidelijk is om wat voor zaden het gaat. In Amerika zou het onder andere om zaad voor waterlelies, lavendel en groente en kruiden gaan. Maar er zijn ook berichten dat zaad voor reuzenberenklauw in de pakketten zit. Reuzenberenklauw is in de EU verboden om te verhandelen of verspreiden en staat op de zogenoemde Unielijst van ongewenste invasieve exoten.

  Zaad van de reuzenberenklauw. (Foto: Rasbak)

  Volgens autoriteiten in de VS gaat het om een zogenoemde ‘brushing scam’. Dit gebeurt wanneer producenten hun verkoopcijfers kunstmatig willen opkrikken door hun product aan willekeurige adressen te versturen.

  Bekijk meer voorbeelden van zaadpakketjes op deze site van de APHIS.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties