Het Nederlandse areaal perenbomen is de laatste 25 jaar bijna verdubbeld, terwijl het areaal appelbomen is gehalveerd. Dat blijkt uit recente fruitteeltcijfers van het CBS.
Het perenareaal is gestegen van 5.000 ha in 1989 naar 8.600 ha in 2014. Het appelareaal daalde daarentegen van 16.000 ha in 1989 naar 7.800 ha dit jaar. Volgens het CBS kiezen Nederlandse fruittelers vaker om perenbomen aan te planten, omdat peren steeds meer worden gevraagd op de exportmarkt.
De fruitproductie is de laatste 25 jaar ook toegenomen, dankzij productievere rassen en een grotere plantdichtheid. Ook rooien fruittelers bomen als deze minder goed fruit opleveren. De oogst bedraagt nu zo’n 40.000 kg fruit per hectare, twee keer zoveel als in 1989.
De perenexport bedroeg vorig jaar 140 miljoen kg, bijna twee keer zoveel als de appelexport. Nederlandse peren zijn volgens het CBS weliswaar geliefd bij buitenlandse consumenten, maar binnenlandse consumenten eten liever appels: 16% kiest voor appel, 2% voor peer.