Nederlandse tuin favoriet van de Chaumont-jury

De inzending van het Nederlandse bureau Maakspace heeft op het tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire een Coup de coeur gewonnen. De tuin is daarmee favoriet van de jury.

Eind juni verdeelde een vijftienkoppige jury de prijzen onder de negentien tuinen van het festival. Dit jaar is het thema Tuinen van Moeder Aarde. In die jury zat dit jaar ook groenjournalist Emiel van van Berg, als enige buitenlander tussen veertien Fransen.

De jury verdeelt vier hoofdprijzen: één voor het beste ontwerp, één voor de meest originele tuin, de beste beplanting en één van de tuinen wordt bekroond omdat die het beste naar een particuliere tuin kan worden vertaald. Daarnaast deelde de jury dit jaar één coup de coeur uit en twee eervolle vermeldingen.

Die coup de coeur ging naar de tuin Dans les yeux de mère nature van het Amersfoortse bureau Maakspace. Karin van Essen van het bureau legt uit dat ze in hun tuin willen laten zien dat de mens niet centraal staat in de wereld, maar onderdeel is van Moeder Natuur, net als de bomen en de lucht dat zijn. „We hebben daarom een bosachtige sfeer gecreëerd door honderd berken in verschillende maten aan te planten, daarvan heeft boomkwekerij Van den Berk er 85 geleverd.” Onder de berken in de Nederlandse tuin groeien schaduwminnende vaste planten in een 8 cm dikke laag lavagesteente. Dit tuindeel is gesponsord door kwekerij Lageschaar. Centraal in de tuin staat een waterschaal waarin de bezoeker alles weerspiegeld ziet, inclusief zichzelf.

Foto’s: Emiel van den Berg.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties