Neerslag zo lang mogelijk in Zundertse grond houden

Waterschap Brabantse Delta neemt maatregelen om de neerslag in regio Zundert zo lang mogelijk vast te houden.

Treeport Zundert meldt dat het waterschap afspraken heeft gemaakt met peilbeheerders in het gebied. In rayon Zuid (waaronder Zundert valt) worden stuwen in sloten nu zo hoog mogelijk gehouden en vispassages gaan dicht.

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat het grondwater op 1 april 2019 weer een acceptabel niveau heeft. Als de stand op die datum te laag is, is het waterschap mogelijk genoodzaakt om een onttrekkingsverbod in te voeren.

Begin december op een Treeport-bijeenkomst bleek dat de grondwaterstand extreem laag is. Toen werd duidelijk dat Brabantse Delta de noodsituatie niet alleen aan kan, ook kwekers moeten maatregelen nemen om water zo lang mogelijk vast te houden. Op HydroNet is de actuele stand op diverse plekken te zien (rood bolletje betekent: te laag, groen is acceptabel).

Winterrogge gezaaid tussen beuken

Lodders Boomkwekerijen heeft daarom winterrogge tussen de beuken gezaaid. Het bedrijf in Wernhout werkt ook met peilgestuurde drainage en heeft infiltratiegreppels gegraven. Marc Lodders geeft hierover uitleg in een filmpje van Omroep Brabant.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties