Neerslagtekort loopt verder op, boven recordjaar 1976

Het neerslagtekort dat door het KNMI vanaf begin april wordt gemeten, loopt verder op. De droogte van dit voorjaar zit zelfs boven de lijn van het record droge jaar 1976. De verwachting voor de komende twee weken laat een verdere stijging van het neerslagtekort zien.

De huidige verwachting is dat het neerslagtekort begin juni uitkomt op gemiddeld 135 mm. Dit tekort werd in 1976 pas half juni bereikt. Vanaf de start van de meting dit jaar is het neerslagtekort steeds groter geweest dan in het recordjaar 1976.

2020 is het derde voorjaar op rij dat uitzonderlijk droog is. 2018 verliep uitzonderlijk droog en eindigde na 1976 op de tweede plaats van droge jaren. Maar ook 2019 kende een zeer droog voorjaar, gevolgd door een hete zomer met record temperaturen.

Onttrekkingsverboden

Met name op de zandgrond in het zuiden en oosten van het land daalt het grondwaterpeil hard. In Brabant zijn nu al onttrekkingsverboden ingesteld voor oppervlaktewateren door Waterschap De Dommel en Brabantse Delta. Ook Waterschap Vallei en Veluwe heeft een onttrekkingsverbod ingesteld vanaf maandag. Waterschap Limburg stelt per vrijdag 22 mei een onttrekkingsverbod in voor water uit beken en sloten.

Waterschap Vechtstromen laat op de website zien wat het doet om het aanwezige water zo goed mogelijk vast te houden. „Doordat we minder maaien en stuwen op zomerpeil zetten, wordt het water opgestuwd en staat het hoger. Hierdoor kunnen we het water in de kleinere watergangen laten lopen. Daar, in de haarvaten van het watersysteem, merken we de droogte het eerst. En daar kunnen we deze ook het beste bestrijden, door het vasthouden of aanvoeren van water.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties