Niet alle waterproblemen zijn eenvoudig op te lossen

    Waterproblemen in tuinen zijn soms makkelijk op te lossen, maar kunnen ook hardnekkig zijn. Verstening, een slecht doorlatende bodem, grote hoeveelheden regenwater die afspoelen van gebouwen en bestrating, wateraanvoer van elders (buren, de openbare weg), en een tekort aan open grond waarin het regenwater kan infiltreren, kunnen allemaal een rol spelen. Hovenier Dionysios Sofronas eigenaar van Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk bespreekt in dit artikel de problematiek en draagt oplossingen aan.

    Het eerste waarnaar je moet kijken is de bodem, volgens Sofronas: „Een goede bodem heeft een voldoende waterbufferend vermogen, maar ook voldoende drainerende werking. Zorg altijd voor een open verbinding, zonder storende lagen, tussen de bovengrond en het grondwater. In een gezonde bodem zorgt het bodemleven voor de structuur. Zorg dus dat je een basis voor een gezond bodemleven legt.”

    Niet altijd ruimte
    Niet alle waterproblemen zijn echter op deze eenvoudige manier op te lossen. Er is bijvoorbeeld niet altijd ruimte voor voldoende open grond om de regen in een tuin op te vangen. In het westen van het land staat het grondwater soms niet dieper dan een halve meter. Dat biedt maar weinig ruimte voor beplanting en weinig marge voor perioden met pieken in neerslag.

    „Soms denk ik wel eens: we zouden de boel 180° moeten kantelen en er heel anders naar kijken; probeer bijvoorbeeld een watertuin te maken van een tuin die altijd te nat is. Als je het niet kunt bestrijden, laat het dan voor je werken. Het zou mooi zijn als mensen daarvoor open staan.”

    Lees het hele artikel in het digitale magazine (met inlog).

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties