Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends ‘Niet de laatste ontslagronde bij FloraHolland’

  ‘Niet de laatste ontslagronde bij FloraHolland’

  0

  FloraHolland heeft gisteren het traject voor het ontslag van ongeveer honderd werknemers in gang gezet. De verwachting is dat reorganisatie rond de zomer wordt uitgevoerd. Vakbond CNV verwacht dat dit nog niet de laatste ontslagronde is.

  Dat de rond de 100 man ontslagen zou worden was in oktober vorig jaar al aangekondigd. Nu is het traject tot ontslag in gang gezet. De veiling zegt in het kader van FloraHolland 2020 efficiënter te willen werken en bedrijfsactiviteiten te willen uit besteden.

  Gisteren (donderdag 18 februari) heeft FloraHolland haar medewerkers verteld waar en hoe ze de organisatie wil gaan aanpassen. De ondernemingsraad van FloraHolland en de vakbonden hebben de adviesaanvraag ontvangen. Het is nog niet bekend wie er ontslagen gaat worden. Wel is bekend welke afdelingen getroffen gaan worden. Het gaat om de stafafdelingen ict, communicatie, commercie en human resource.

  De verwachting is dat rond de zomer, na advies van de OR en overleg met de vakbonden de plannen uitgevoerd kunnen worden. Rond die tijd wordt ook duidelijk welke werknemers FloraHolland dienen te verlaten, aldus woordvoerder Elizabeth Palandeng.

  Kitty Huntjens, vakbondbestuurder van CNV: „Het blijft vreselijk vervelend voor degene die het treft. Het enige positieve dat ik kan bedenken is dat er een goed sociaal plan ligt. De tegemoetkoming is er, maar dat weegt natuurlijk niet op tegen het feit dat mensen straks geen werk meer hebben.”

  Huntjens zegt verder dat de bonden de ontwikkeling op geen enkele manier kunnen tegenhouden. „Van enkele ontwikkelingen bij FloraHolland denk ik: zijn ze niet te abstract bezig? Verlies je het contact met de medewerkers niet. Maar ik heb er geen grip op.”

  De vorige keer toen er een grote reorganisatie werd aangekondigd leidde dat tot een staking bij FloraHolland. Toen waren veiling en bonden nog in onderhandeling over een sociaal plan en een nieuw cao. „Nu ligt er een goed sociaal plan. Hoe zuur het ook is Positief is misschien dat de arbeidsmarkt weer wat aantrekt”, aldus Huntjens. „Wellicht kunnen mensen op korte termijn weer aan een baan geholpen worden.”

  Huntjens maakt zich zorgen over wat er nog komen gaat. „Deze reorganisatie is voor dit jaar. Gezien de ontwikkelingen weet ik niet wat er nog komen gaat. Hiermee voldoet FloraHolland nog niet aan het strategieverhaal 2020. ”

  Volgens de vakbondbestuurder is er in oktober vorig jaar al aangegeven dat er in de logistiek op de veiling ook veranderingen gaan komen in 2018. „Maar dat is nog te ver weg. Maar dat er iets gaat gebeuren is wel aangegeven.”

  In mei starten de onderhandeling tussen de bonden en FloraHolland over een nieuwe cao en in september over een nieuw sociaal plan.

  Arie-Frans Middelburg
  Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.