’Voorjaar 2019 nieuw keurmerk voor huisvesting arbeidsmigranten’

  Ondernemers die arbeidsmigranten willen huisvesten kunnen op termijn gebruik maken van een keurmerk dat wordt ontwikkeld door werkgevers en vakbonden. Dat zei Diana Eleveld, adviseur cao- en arbeidsrecht van de Werkgeverslijn, tijdens het Kwekerscafé in Boskoop op 16 oktober.

  Eleveld sprak op het eerste Kwekerscafé van het winterseizoen georganiseerd door Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop.
  Sinds 2017 mogen ondernemers alleen onder voorwaarden loon voor huisvesting inhouden van het wettelijk minimumloon. Een van die voorwaarden is dat de accommodatie moet zijn goedgekeurd door een geaccrediteerde organisatie. En hier wringt volgens Eleveld de schoen. „We hebben gesprekken gevoerd met Stichting Normering Flexwonen (SNF) en gekeken om de accreditatie onder te brengen bij Global Gap of MPS Gap. Dit is allemaal niet gelukt”, aldus Eleveld. Dit is de reden dat inmiddels door werkgevers en vakbonden wordt gewerkt aan een eigen keurmerk. In het voorjaar van 2019 moet dit gereed zijn. „Hierover gaan jullie in de komende tijd meer horen”, zei zij.

  Diana Eleveld doet een oproep aan ondernemers: „Maak gebruik van de Werkgeverslijn.” En lachend: „Het kost u niets …. u heeft er immers al zelf aan meebetaald.”

  ’Uitzendbureau is nooit goedkoper’

  Verder ging Eleveld in op de verschillende arbeidsvormen zoals piek- en seizoensarbeid, met als belangrijke conclusie dat een uitzendbureau personeel nooit goedkoper kan aanbieden dan wanneer een ondernemer zijn of haar personeel zelf zou regelen. „Als een uitzendbureau wel goedkoper is, moet je je als ondernemers vragen stellen. In ieder geval moet je je verdiepen in hoe een uitzendbureau zijn tarieven bepaalt.”

  Verder deed zij een oproep aan ondernemers om gebruik te maken van de Werkgeverslijn indien er vragen leven. „Het kost u niets …. u heeft er immers al zelf aan meebetaald”. Met dit laatste verwees zij naar de bijdrage die kwekers betalen aan onder andere LTO Nederland, Anthos of Colland Arbeidsmarkt.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties