De Boomkwekerij Nieuws Kastanjekanker bij particulier in Belgisch teeltcentrum

Kastanjekanker bij particulier in Belgisch teeltcentrum

0

Rond boomkwekerijen in regio Wetteren zijn extra controles vanwege de vondst van kastanjekanker in een particuliere tuin.

Het Federale Agentschap voor Voedselveiligheid, de Belgische NVWA, heeft begin september in een aantal bomen in een particuliere tuin Cryphonectria parasitica vastgesteld, de schimmel die kastanjekanker veroorzaakt.

Sierteeltorganisatie AVBS meldde eerder dat het FAVV daarom extra controles uitvoert in de nabijheid van kwekerijen. In regio Wetteren worden immers veel laan- en sierbomen gekweekt waaronder Castanea. Maar ook Quercus kan besmet raken.

Volgens AVBS is kastanjekanker ook elders in Vlaanderen dit jaar ontdekt. In Nederland is kastanjekanker ofwel de kastanjeschimmel in het verleden incidenteel aangetroffen.

Begin dit jaar waren er ook uitbraken in Engeland. Officieel is het Verenigd Koninkrijk beschermd gebied (Zona Protecta), net als Tsjechië, Ierland en Zweden. Voor export van Castanea naar deze landen is een extra ZP-code nodig op het plantenpaspoort.

Omdat Nederland en België volgens internationale normen niet vrij zijn van Cryphonectria parasitica (en van de kastanjegalwesp Dryocosmus kuriphilus), kunnen Nederlandse en Belgische bedrijven deze code niet laten bijschrijven op het paspoort.

Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

avatar