’Overheid moet duurzaamheid meer faciliteren’

    De overheid moet duurzame bedrijfsvoering meer faciliteren, en niet opleggen met telkens andere regels. Dat kwam naar voren tijdens een rondetafelgesprek op Meet&Green in Biezenmortel, georganiseerd door vakblad De Boomkwekerij.

    Donderdag 13 juli vond bij Gebr. van Oirschot Tuinplanten in Biezenmortel het tweede rondetafelgesprek plaats over duurzaamheid in de boomkwekerij. Het eerste was twee weken geleden tijdens Meet&Green in Heythuysen.

    In Biezenmortel zaten de volgende gasten aan tafel: Karel van Oirschot (gastheer Meet&Green), Jan Veltmans (LTO Vakgroep), Joost van den Oever (M. van den Oever Boomkwekerijen), Martin Kruisselbrink (Belchim Crop Protection) en Eric van den Dungen (wethouder Haaren). Ze gingen in op drie stellingen.

    discussie1 kopie

    1 Weerbaar kweken maakt chemische gewasbescherming overbodig

    „Ik denk het wel”, reageerde Van den Oever. „Wij werken veel met Soiltech om de bodem van nature sterker te maken, compost op maat en compostthee op blad, zodat je een soort biologisch evenwicht krijgt. Maar onkruid blijft een probleem.”

    Kruisselbrink zei wel eens vraagtekens te zetten bij zogenaamde duurzame producten. „Waar komen fulvinezuren vandaan, uit afgegraven veenvelden? De herkomst staat vaak niet op het product. Dan kun je je afvragen of het wel duurzaam is.”

    Veltmans sloeg een brug naar de LTO-ambitie om in 2030 emissieloos en residuvrij te kweken. „Er liggen veel kansen en oplossingen in plantgezondheid, in mogelijkheden waarbij een plant zich zelf kan verzetten tegen ziekten en plagen. Maar je zult het medicijnkastje wel altijd nodig hebben.”

    Haaren stelt eisen op het gebied van duurzaamheid, zei Van den Dungen. „Ja, het voldoen aan die eisen kost geld. Maar wij geven het voorbeeld: wij werken met Soiltech om grasvelden duurzaam te onderhouden, want ook wij hebben klanten: zoals buitensportverenigingen.”

    Daarop kwamen de overheidseisen van duurzaam groen inkopen ter sprake. De wethouder stelde dat de overheid betrouwbaar moet zijn. „Als je afspraken hebt gemaakt, dan houd je je eraan. Maar een half jaar voor de verkiezingen wordt er in Den Haag iets anders verzonnen, dat komt terecht in de toren in Den Bosch (provinciehuis, red.), en dan bij de gemeenten. Aan duurzaam produceren mag je niet tornen omdat het een politieke partij beter zou uitkomen.”

    6compost_voelen

    2 Je bent pas duurzaam bezig als je efficiënt omgaat met water

    Bij deze stelling kwam weer de overheid op tafel. Van Oirschot noemde een controle door het waterschap. „Keurig voor elkaar. Later was er weer een controle. Alles was weer goed, behalve dat er geen waterbron was gemeld. Maar die is er niet, want we zijn zelfvoorzienend. ’Dan heb je een probleem, want als je geen grondwater oppompt, moet je meer in opslag investeren’. Zo’n kromme stelling!”

    Iedere kweker gaat efficiënt om met water, stelde Veltmans. „Want het is een kostenplaatje.” Volgens de LTO’er voegen kwekers ook juist netto water toe aan de bodem. „Alles wat op percelen valt, infiltreert in het grondwater. Dan mogen wij het toch zeker ook wel weer oppompen?” Veltmans verwees naar Limburg. „Er wordt totaal 125 miljoen kuub onttrokken; maar 20 miljoen door de agrarische sector.”

    vruchtbomen_aan_druppelslang

    3 Over 10 jaar kweekt elke boomkweker CO2-neutraal

    Vanuit het publiek klonk een tegenvraag: „Als de boomkwekerij al niet CO2-neutraal produceren, gezien de CO2-vastlegging in hout, welke andere sector kan dat dan wel?”

    Van den Oever vertelde over de behaalde CO2-Prestatieladder. „Van alle machines hebben we bijvoorbeeld het energieverbruik in kaart gebracht. Maar als je wat roept over CO2, moet je het wel kunnen bewijzen. Er zijn nog onvoldoende tools voor beschikbaar.”

    CO2-neutraal produceren is geen issue bij klanten, zei Van Oirschot. Hij overwoog wel eens te investeren in energiebesparende middelen, maar: „Zonnepanelen waren voor ons veel te duur, in verhouding tot de energie die ze zouden opleveren. En ledverlichting in onze loods zou €30.000 duurder zijn dan TL-lampen. Ook veel te duur.”

    Daarop onthulde Van den Dungen dat Haaren een businessmodel opzet voor zonnepanelen op bedrijfsdaken. „De gemeente gaat dan actief bedrijven af: wil je meedoen? Een kweker stelt dan een dak ter beschikking, wij komen met de oplossing en halen er de techniek erbij. Als overheid moeten wij zoiets faciliteren. Want het bedrijfsleven maakt onze economie, niet de overheid.”

    zonnepaneel-liggend

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties