De Boomkwekerij Xylella Nieuwste Xylella-database bevat tolerantiegegevens en nieuw bacteriesoort

Nieuwste Xylella-database bevat tolerantiegegevens en nieuw bacteriesoort

0

De Europese voedsel- en warenautoriteit EFSA heeft zijn Xylella-database geactualiseerd met gegevens uit internationaal onderzoek. Daaronder ook gegevens over tolerantie en resistentie van soorten die waardplant zijn van X. fastidiosa. Plus informatie over een nieuw soort Xylella die in peer is gevonden.

Naast X. fastidiosa maakt de EFSA nu ook melding van X. taiwanensis. Enkele jaren geleden was in Taiwan, in Pyrus pyrifolia (Aziatische peer of nashipeer), een bepaalde stam van de bacterie gevonden. Middels moleculair onderzoek bleek het te gaan om een nieuw soort van Xylella die, vanwege de ontdekking in Taiwan, X. taiwanensis is genoemd.

Van X. fastidiosa zijn ondertussen zes verschillende ondersoorten bekend. De International Society of Plant Pathology Committee heeft vooralsnog twee ondersoorten officieel benoemd: X. fastidiosa subsp. fastidiosa en X. fastiodiosa subsp. multiplex. De andere vier zijn: morus, pauca, sandyi en tashke.

Vitis, Citrus, Prunus en Olea meest onderzocht

Er zijn nu totaal 563 soorten bomen en planten beschreven als waardplant van X. fastidiosa. Die horen bij 264 geslachten en 82 families. Tussen 1930 en 2017 zijn in totaal 853 wetenschappelijke publicaties geweest over totaal 6.464 vondsten van de bacterie.

Van die 853 publicaties bevatten 87 publicaties informatie over tolerantie en resistentie van 64 soorten (tabel 12 in EFSA-database). De meest bestudeerde geslachten zijn economisch heel belangrijk: Vitis, Citrus, Prunus en meest recent Olea.

Soorten die niet besmet kunnen raken

De Xylella-database bevat ook een lijst met soorten die niet besmet kunnen raken met de bacterie, niet in de natuur en ook niet kunstmatig in een lab (tabel 14). Er staan bijvoorbeeld Bougainvillea, Malus sylvestris, Populus en Pseudotsuga menziesii op.

Volgens EFSA moet je die lijst wel met de nodige voorzichtigheid bezien, omdat er nog veel onbekend is over de verschillende Xylella-ondersoorten, vectoren en omstandigheden waarin de bacterie kan optreden.

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar