Nobelprijs voor uitvinders lithium-ion technologie

    De Nobelprijs voor de scheikunde is dit jaar voor de uitvinders van de lithium-ionaccu’s die in mobiele telefoons, elektrische auto’s en uiteraard in elektrisch tuingereedschap zitten, dat maakte de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen gisteren bekend. „Ze hebben een oplaadbare wereld gecreëerd” aldus de Academie.

    De winnaars zijn John B. Goodenough van de Universiteit van Texas in Austin, M. Stanley Whittingham van de Binghamton University in de staat New York en Akira Yoshino van de Meijo Universiteit en het bedrijf Asahi Kasei in Japan.

    Oliecrisis
    De fundamenten van de lithium-ion technologie werden gelegd tijdens de oliecrisis in de jaren ’70. Wittingham werkte aan methoden voor fossiel-vrije energie technologieën. De  lithium-ionaccu die hij ontwikkelde was echter te explosief om te gebruiken. John Goodenough onderzocht en verbeterde de lithium-iontechniek in de jaren ’80. hij legde de basis voor veel krachtiger litium-ion batterijen. Akira Yoshino ontwikkelde de eerste commercieel interessante lithium-ionaccu in 1985. In 1991 kwamen ze voor het eerst op de markt.

    De lithium-ion accu’s betekenen een revolutie volgens de Zweedse Academie: „Ze hebben de fundamenten gelegd voor een draadloze, fossiele brandstofloze maatschappij en zijn van de grootste waarde voor de mensheid.”

    Groensector
    Ook voor hoveniers en groenvoorzieners heeft het werk van de laureaten voor een revolutie gezorgd. Al jarenlang is de overgang van verbrandingsmotoren naar accugereedschap en accu-aangedreven machines veruit de belangrijkste trend in de mechanisatie voor de sector. In meerderheid maakt deze nieuwe generatie machines gebruik van lithium-iontechnologie.

    Werk wordt stiller, minder vervuilend, goedkoper en gezonder voor werknemers in de sector. Nu deze technologie breed beschikbaar is in alle mogelijke machines, wordt dit steeds meer de standaard. Onlangs maakte de Vlaamse regering al bekend dat het tweetakt machines in groenonderhoud bij gemeenten uitfaseert, een ontwikkeling die zonder lithium-iontechnologie ondenkbaar was.

    .

     

     

     

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties