Nóg een manier om niet verplicht water te hoeven zuiveren

    Wie als glastuinder zijn drain(age)- en filterspoelwater volledig recirculeert en aantoonbaar niets loost, hoeft per 1 januari 2018 niet te beschikken over een waterzuiveringsinstallatie. Minder bekend is dat hetzelfde geldt voor wie alleen zogeheten groene gewasbeschermingsmiddelen gebruikt op basis van micro-organismen of anorganische werkzame stoffen. Dat meldt LTO Glaskracht Nederland. Uiteraard moeten die middelen wel een toelatingsnummer hebben.

    De verplichte waterzuivering van gewasbeschermingsmiddelen geldt voor alle glastuinbouwbedrijven. Dus ook voor bedrijven die alleen groene gewasbeschermingsmiddelen gebruiken en voor bedrijven die bijvoorbeeld SKAL-gecertifieerd zijn. Het Activiteitenbesluit maakt wél onderscheid tussen gewasbeschermingsmiddelen als het om de zuiveringsplicht gaat. De zuiveringsplicht geldt namelijk voor alle gewasbeschermingsmiddelen met één of meer werkzame stoffen die bestaan uit organische verbindingen. Dat zijn verbindingen die koolstofatomen bevatten, dus bijvoorbeeld micro-organismen, zoals schimmels, of anorganische stoffen, zoals het metaal koper.

    Anorganische stoffen
    Veel groene middelen ontlenen hun werking aan micro-organismen als bacteriën of schimmels, of anorganische stoffen, zoals zouten en elementen als metalen. Ook die producten hebben (verplicht) een toelatingsnummer. Voor deze middelen geldt de zuiveringsplicht echter niet, waardoor aanschaf van een waterzuiveringsinstallatie niet noodzakelijk is.

    Het is volgens LTO Glaskracht onmogelijk een volledige lijst op te stellen met middelen die niet onder de zuiveringsplicht vallen. Dat komt doordat middelen van samenstelling kunnen wisselen. De brancheorganisatie geeft wel een lijst met anorganische stoffen en voorbeelden van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen op basis van respectievelijk anorganische stoffen en micro-organismen waarvoor de zuiveringsplicht niet geldt.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties