Noodkreet

0

Het zijn voor iedereen onzekere tijden. Allemaal zitten we zo veel mogelijk binnen, al dan niet met studerende kinderen. Hebben we zorgen over ouders die tot de kwetsbare groep behoren en vaak alleen zitten deze dagen. En vragen we ons af wanneer dit allemaal voorbij zal zijn.

Veel ondernemers hebben nog extra zorgen; over hun bedrijf, hun werknemers, hun klanten en afzetmarkten. Groot was dan ook de opluchting toen minister Koolmees meldde dat op 6 april het loket voor de Noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid, kortweg NOW, zou opengaan.

Die opluchting duurde niet lang. Althans, niet in de boomkwekerijsector en andere seizoensgebonden sectoren. Al gauw kwamen kwekers er achter dat, door het seizoensgebonden karakter van hun werkzaamheden, zij buiten de boot zouden vallen voor deze regeling. Notabene de enige regeling die voorziet in compensatie; alle andere steunmaatregelen betreffen voornamelijk kredieten of belastingen die vooruit geschoven worden.

Afgelopen week was het dan ook alle hens aan dek bij de LTO-vakgroep. Naarstig werd er gebeld met kwekers – leden en niet-leden – om te zien hoe zij tegen de steunmaatregel aan keken. En overal was het geluid hetzelfde: in deze vorm kunnen wij geen gebruik maken van deze regeling. Met als consequentie dat bedrijven nog verder in de problemen komen.

Natuurlijk is het te begrijpen dat in crisistijden een generieke regeling wordt opgetuigd en natuurlijk kunnen daar weeffouten inzitten. Maar als sectoren vervolgens massaal aan de bel trekken, is het zaak om als overheid die weeffouten zo snel mogelijk te herstellen, en niet ondernemers nog langer in onzekerheid te laten zitten. Onze redactie ontving vorige week noodkreten van boomkwekers die er niet om liegen: bedrijven die zich in hun voortbestaan bedreigd voelen. Minister Koolmees moet ook deze ondernemers helpen. Toon solidariteit!

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

Reageer op dit artikel

avatar