Noord-Brabant verbiedt glyfosaat in pachtovereenkomst

Provincie Noord-Brabant verbiedt in de pachtovereenkomsten 2019 het gebruik van glyfosaat. Bij aantoonbaar gebruik van glyfosaat moet de pachter een boete betalen en wordt deze drie jaar lang van pacht uitgesloten.

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen was al verboden op grond binnen het Natuurnetwerk Brabant, maar nu is gebruik van glyfosaat op provinciale pachtgronden buiten dit netwerk ook verboden.
De inschrijvingen van de potentiële pachters worden niet uitsluitend beoordeeld op de geboden prijs, maar vooral ook op de inspanningen die agrarische ondernemers leveren voor een duurzaam gebruik van de grond.

Duurzame ondernemers maken meer kans
Wie aantoonbaar zorgt voor goed waterbeheer, verbetering van de bodemvruchtbaarheid en versterking van de biodiversiteit – en daarvoor eerder certificaten heeft ontvangen – maakte meer kans op gunning van een cluster van percelen. De wijze van gunning moet een duurzamer beheer van de pachtgronden in Brabant stimuleren.
De eerstvolgende grote meetronde van residuen van bestrijdingsmiddelen vindt plaats in 2022. De provincie wil dan analyseren of de concentratie glyfosaat door de ingestelde verboden ook daadwerkelijk afneemt.

Bron: Biojournaal.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties