Noviteiten en sprekers op Expo TCO

Op Expo TCO, komende woensdag en donderdag, zijn diverse technische noviteiten te zien. Sprekers op donderdag over gestekte bomen zijn bekend. De Bomentour op woensdag is echter afgelast.

De rondgang langs diverse bedrijven in de laanboomregio is afgelast wegens te weinig belangstelling. Volgens de organisatie komt dit waarschijnlijk doordat de uitnodigingen laat zijn verstuurd. De Bomentour zal op een later moment alsnog plaatsvinden.

Op het symposium over bomen op eigen wortel, donderdag van 13.30 tot 14.30 uur, zijn drie sprekers bereid gevonden hun visie te geven: onderzoeker Bart van der Sluis (PPO), Henk Huibers (Batouwe Boomkwekerijen) en Jitze Kopinga (Alterra). Na hun presentaties is er een forumdiscussie.

Eerder was al bekend dat op woensdag twee Duitsers komen spreken over gebiedseigen afzet in Duitsland: Niels Sommer (beheerder ZgG-certificering) en Christoph Dirksen (Wilhelm Ley Baumschulen). Ook dit symposium duurt van 13.30 tot 14.30 uur.

Nieuwe machines

Tot de noviteiten behoort een nieuwe machine die, middels vibrerende werking, storende lagen opheft en de bodem belucht. De machine egaliseert bovendien rijsporen. Op dit gebied is er ook een reguliere woelpoot te zien met verkruimelrol. Tevens wordt een elektronisch aangestuurde combinatie geshowd van frezen, rotoreggen en spuiten.

Daarnaast zijn er snelwerkende bomenlaadkranen te zien, de nieuwste kluitenrooiers met snel te verwisselen rooimessen, planters met gps en spoorvolgende bomenwagens.

Verder worden onder andere nieuwe vierkante sleufpotten gepresenteerd om in (teelt)goten te hangen, een hagelnet voor over de boomkwekerij, en een tablet met voorraadtelling.