De Boomkwekerij Nieuws ’NOW-regeling is heel oneerlijk voor boomkwekers’

’NOW-regeling is heel oneerlijk voor boomkwekers’

0

Boomkwekers roepen de overheid op met een rechtvaardiger regeling te komen. „Zoals de NOW-regeling er nu uitziet is deze heel oneerlijk”, zegt kweker Jim Koot van Van Son & Koot. Bij Van der Starre zegt Financieel manager Hendrik van Beek: „We voelen ons in de kou gezet.”

Eerder deze week trokken boomkwekers aan de bel over de nieuwe regeling waarmee bedrijven een tegemoetkoming van maximaal 90% van de loonsom kunnen krijgen naar rato van de omzetdaling. Probleem voor boomkwekers, en veel andere seizoensbedrijven, is dat meer dan 50% van de omzet in de maanden maart tot en met mei wordt gerealiseerd. Binnen de huidige berekening van de NOW vallen deze bedrijven daardoor buiten de boot.

’We ontvangen niets’

„Dit is heel oneerlijk”, zegt Koot. „Niet alleen voor ons, maar voor alle bedrijven met seizoensproductie. Denk ook aan asperge- en aardbeienkwekers. Wij lijden het meest, maar ontvangen zoals het er nu naar uit ziet niets.”

„Ik denk dat 75% van de boomkwekers met containerteelt niet voldoet aan de eisen die nu aan de NOW-regeling worden gesteld. De NOW-regeling zou de enige regeling zijn die voor kwekers geld op zou kunnen leveren, maar op deze manier dus niet. Tegen de overheid wil ik zeggen: kom met een rechtvaardige regeling.”

„Wat het mogelijk mislopen van de NOW voor ons eigen bedrijf betekent? Dat kan ik nog niet zeggen. Het voelt alsof we vlak voor de finish stranden. In onze producten hebben lang geïnvesteerd, alles is vooruit betaald en nu de afzet stroopt mis je iedere euro keihard.”

’Hele sector wordt gediscrimineerd’

Bij Van der Starre in Boskoop zegt Hendrik van Beek: „We voelen ons in de kou gezet. Op deze manier wordt een hele sector gediscrimineerd.”

„De overheid had dit toch ook zelf kunnen bedenken? We moeten nu de loonsom van januari 2020 of november 2019 als referentie nemen. Dat zijn voor ons – maar ook voor veel andere bedrijven – verreweg de rustigste maanden. Daarmee vallen we buiten de boot.”

Van Beek refereert aan de toespraak van minister-president Rutte: „Rutte zei: we gaan alle bedrijven helpen. Maar zoals het er nu naar uit ziet, zijn de ontwikkelingen voor ons bedrijf desastreus.”

Van Beek schat dat de omzet van Van der Starre momenteel ongeveer 50% is van wat die zou moeten zijn. „Er gaat nog wel handel naar klanten in Nederland, Duitsland en Scandinavië. Gelukkig hoeven we het minder te hebben van de zuidelijke landen.”

 

Ron Barendse
Ron Barendse is sinds 2009 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij schrijft onder andere over markt & afzet en personeel & organisatie.

Reageer op dit artikel

avatar