De Boomkwekerij NVWA: ’Kans op kastanjekanker niet heel groot’

  NVWA: ’Kans op kastanjekanker niet heel groot’

  0

  De kans dat kastanjekanker via natuurlijke wijze in de Nederlandse boomkwekerij opduikt, lijkt volgens de NVWA niet heel groot.

  De belangrijkste introductieroute naar de boomkwekerij lijkt namelijk natuurlijke verspreiding vanuit de groene ruimte, terwijl in Nederland maar weinig bomen van Castanea sativa staan. Dat blijkt uit een korte risicobeoordeling van Cryphonectria parasitica.

  Volgens de NVWA is het aantal percelen met tamme kastanjes waarschijnlijk beperkt. Bij een besmetting zal al snel meer dan 10% van al die percelen besmet zijn. Door vernietiging van waardplanten valt kastanjekanker op een locatie uit te roeien.

  In de Nederlandse boomkwekerij is het organisme vooralsnog nooit aangetroffen. In de laatste tien jaar zijn wel vondsten gedaan in de groene ruimte. Volgens de Europese fytodienst EPPO komt kastanjekanker inmiddels wel voor in onder andere Duitsland en België. Vorig jaar was er een vondst in een particuliere tuin in teeltregio Wetteren.

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar