NVWA: Nederlandse eiken voldoen wél aan Britse eisen

Tim Edwards (Boningale Nurseries) stelde onlangs dat de eikenexport vanuit het Europese vasteland naar het Verenigd Koninkrijk niet legitiem is, omdat volgens Edwards niemand voldoet aan de nieuwe Britse importeis. De NVWA spreekt dit tegen en legt het uit.

De crux van Edwards’ betoog is, zo laat de NVWA dit vakblad weten, dat volgens de nieuwe Britse importeisen (per september 2018) ook de directe omgeving moet worden geïnspecteerd. Dat geldt met terugwerkende kracht voor het afgelopen groeiseizoen. Geen enkele EU-lidstaat kan daaraan voldoen voor komend leverseizoen, aldus de NVWA.

Al sinds 2016 vrijwillige inspectie van omgeving

Sinds 2016 inspecteert Nederland echter al vrijwillig, tijdens het groeiseizoen, ook de omgeving van boomkwekerijen die geregistreerd zijn voor eikenexport naar het VK: om te kijken of er mogelijk eikenprocessierups aanwezig is. Deze inspectie voert Naktuinbouw uit naast de al vereiste zendingsinspectie.

Deze inspecties geven volgens de NVWA dus al langere tijd de nieuwe garantie waar het VK om vraagt: dezelfde garantie die nu is verankerd in nieuwe ZP-vereisten. Dit heeft de NVWA reeds op 3 juli 2018 officieel gemeld aan de Europese Commissie en de andere EU-lidstaten.

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties