NVWA: VK vereist in elk geval certificaat voor PZ-producten

Britse importeisen per 1 januari 2021 zijn nog onduidelijk, maar het Verenigd Koninkrijk gaat in ieder geval een exportcertificaat verplicht stellen voor PZ-producten.

Tot 31 december 2020 houdt het VK zich aan EU-fytosanitaire eisen. Het VK maakt volgens de NVWA veel gebruik van de EU-regeling om PZ-gebieden aan te wijzen: het VK is voor meer dan 20 soorten plantenziekten of -plagen beschermd gebied. PZ-producten zijn bijvoorbeeld eiken (vanwege eikenprocessierups) en bijvoorbeeld begonia en oleander die gevoelig zijn voor tabakswittevlieg. Zulke producten mogen alleen met een geldig PZ-plantenpaspoort worden binnengebracht.

Na de Brexit komen de beschermde gebieden, met PZ-code (Protected Zone) op het EU-plantenpaspoort, te vervallen, meldt de NVWA. Het is nog niet duidelijk welke fytosanitaire eisen het VK gaat stellen aan import, en ook wat er na de Brexit precies wordt gecontroleerd. Exporteurs moeten er volgens de NVWA wel vanuit gaan dat het VK een certificaat voor PZ-producten gaat stellen.

Foto: NVWA
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties