NWVA: Verenigd Koninkrijk verbiedt eikenimport

Het Verenigd Koninkrijk verbiedt – bijna per direct – de import van grotere eiken (laanbomen) vanuit alle EU-landen. Het verbod geldt niet voor kleinere bomen (inclusief bos- en haagplantsoen).

Het verbod geldt voor alle Quercus, uitgezonderd Q. suber, met een omtrek van meer dan acht centimeter op 1,2 meter hoogte. Het verbod geldt vanaf 15 juli 2019, 19.00 uur voor export naar Engeland. Voor Schotland vanaf 16 juli 2019. Voor Wales en Noord-Ierland wordt deze aanpassing zeer binnenkort verwacht.

Door het verbod mag voor de betreffende bomen geen plantenpaspoort met code ZP-a16 meer worden afgegeven.

Met dit verbod wil het Verenigd Koninkrijk (VK) nieuwe introducties van de eikenprocessierups voorkomen. Nu nog komt de eikenprocessierups slechts op beperkte schaal voor in het VK. Afgelopen weken hebben de fytosanitaire autoriteiten van het VK meerdere vondsten gedaan van deze rups op bomen die afgelopen jaar door Nederland zijn geleverd. De bomen zijn afkomstig van zeker zeven verschillende bedrijven verspreid over Nederland. Het VK heeft daarom de eisen aangescherpt. Omdat de vondsten vooralsnog alleen zijn gedaan op laanbomen, mogen de kleinere bomen (inclusief bos en haagplantsoen) nog wel geïmporteerd worden.

Advies van NVWA

De NVWA adviseert kwekers en handelaren dringend om per direct zeer terughoudend te zijn met export van grotere eiken naar het VK en naar Ierland; ook voor Ierland gelden ZP vereisten. Verwacht wordt dat binnen enkele dagen de eerste motten gaan vliegen en eitjes worden afgezet. De eikenprocessierups komt in vrijwel geheel Nederland voor en op allerlei plaatsen, zowel in bossen, lanen en bij particulieren. De plaagdruk is dit jaar veel groter dan voorheen en de kans op besmetting van plantmateriaal daarmee eveneens.

Ook bij export van kleinere bomen adviseert de NVWA grote zorgvuldigheid in acht te nemen. Vanwege de huidige hoge plaagdruk is het niet ondenkbaar, dat vrouwtjes ook op de kleinere bomen eitjes gaan afzetten. NVWA adviseert om bijvoorbeeld ook goed in de omgeving te kijken of er nesten van eikenprocessierups aanwezig zijn.

Maatregelen Verenigd Koninkrijk bij vondst

Als momenteel bij inspectie in het VK een eikenprocessierups wordt aangetroffen, worden alle eiken uit deze partij getraceerd en vernietigd. Dit is binnen de EU-wetgeving een gebruikelijke maatregel bij vondsten van quarantaine-organismen. Ook strengere maatregelen zijn toegestaan. Dit geldt ongeacht het type partij, dus ook bij vondsten in partijen bos- en haagplantsoen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties