’Oekraïne is kansrijke markt voor boomkwekers’

Deelnemers van de Nederlandse delegatie aan de onlangs gehouden sierteeltbeurs in Kiev kijken met een goed gevoel terug. Het regende nog geen orders, maar de bevolking in Oekraïne is gek op groen en dat maakt het land een kansrijke markt voor boomkwekerijproducten.

Van 16 tot 18 april vond in Kiev de vakbeurs Flower Expo Ukraine 2019 plaats. Namens Nederland was een speciale delegatie vanuit de boomkwekerijsector aanwezig met Ebben Boomkwekerijen, Van Lint, Greenseasons en Plant Market (voorheen SAP).

Bert Kieft van Greenseasons spreekt van een ’superbeurs’. Hij had met name Clematis en tuinrozen meegenomen naar de beurs, maar ook grassen en bijvoorbeeld Nandina. „Mensen in Oekraïne zijn gek op planten. Wat wel opvallend was, dat het er op leek dat alles dat we bij ons hadden, nieuw was voor hen.” Kieft heeft het idee dat de economie in Oekraïne welleswaar niet floreert, maar toch kansen biedt. „Dit tuincentrumseizoen komt nog te vroeg, maar in de toekomst kunnen we naar verwachting wel zaken gaan doen.”

Die gedachte heeft ook Fons van Wezel van Plant Market. „Oekraïne is een markt met potentie. Er wonen veel mensen en een deel van hen heeft geld over voor groen.” Hij constateerde dat de aanlegmarkt beperkt is in het Oost-Europese land. Steden zijn niet erg groen en veel tuinen zien er niet al te goed onderhouden uit. „Ik heb niet het idee dat hier veel hoveniers met groene vingers werkzaam zijn”, aldus Van Wezel.

 

Jeroen van Gils van Van Lint noemde de beurs ’verassend goed’. Het bedrijf liet onder andere Acer, hortensia, Garvinea, Buxus en ’Conica’ zien en die producten vielen volgens Van Gils bij de Oekraïners goed in de smaak. „Zij kennen vooral veel harde groene producten als Thuja en Taxus. Ik kon bij wijze van spreken de planten in onze stand wel drie keer verkopen. Na afloop van de beurs hebben we onze planten aan een lokaal tuincentrum verkocht.”

Van Gils zegt in een paar dagen veel wijzer te zijn geworden. Zowel tijdens een beursborrel als tijdens een bijeenkomst op de Nederlandse ambassade. „Ik vergelijk de situatie in Oekraïne met de situatie in Polen van tien jaar geleden. Tien jaar geleden deden we in Polen nog niet veel zaken, maar inmiddels wel. Dat kan in Oekraïne ook gebeuren denk ik.”

 

De Nederlandse delegatie is georganiseerd door en stond onder leiding van Helma van der Louw van Vanderlouw Communicatie in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Kiev en Nova Exibitions. Namens Anthos verzorgde Leon Smet een presentatie over de Groene Stad.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties